NATO: Đukanović — otac nacije

© REUTERS / Kacper PempelJens Stoltenberg, Barak Obama i Milo Đukanović na Samitu NATO u Varšavi.
Jens Stoltenberg, Barak Obama i Milo Đukanović na Samitu NATO u Varšavi. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lidera Crne Gore na samitu NATO-a u Varšavi nazvali su „ocem države“, a crnogorski mediji su ga odmah proglasili za „oca nacije“.

Predstavljajući predsednicu Hrvatske, Đukanovića i predsednika Letonije, uvodničar na Samitu NATO-a u Varšavi rekao da je su u pitanju lideri država koji ispisuju istoriju svojih zemalja, prenose crnogorksi mediji.

Barak Obama i Milo Đukanović - Sputnik Srbija
NATO mora delovati van svojih granica

U isto vreme, oni ističu da je tokom jučerašnjeg predstavljanja govornika na ekspertskom forumu na Samitu NATO-a u Varšavi, domaćin Globseka, predstavljajući predsednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića, rekao da je on „otac države“.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je otvarajući Samit u Varšavi Crnu Goru najavio kao buduću 29. članicu ove vojne alijanse.

U fokusu prvog dana Samita, gde Crnu Goru predstavljaju premijer Milo Đukanović i ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić, bili su odnosi NATO-a i Rusije.

Prisutnima se obratio i Đukanović rečima da je evroatlantski prostor suočen sa novim pretnjama i izazovima koji su raznovrsniji, kompleksniji i opasniji nego u vreme Hladnog rata i da je NATO opet na prekretnici.

„Nepredvidivosti i izazovi dolaze i sa istoka i sa juga. Na ispitu su demokratske vrednosti na kojima se temelje naša društva. NATO u njihovoj odbrani mora proširiti svoje delovanje i van svojih granica. Članstvo u NATO-u prirodan je korak za savremenu Crnu Goru, civilizacijski izbor današnjih generacija koji prevazilazi nivoe dnevne politike, pa i trenutnih bezbednosnih pitanja“, izjavio je Đukanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala