Nemačka hoće da obnovi pređašnje odnose s Rusijom

© Sputnik / Jekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaBerlin
Berlin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mnogi visokopostavljeni nemački činovnici žele da obnove odnose Nemačke i Rusije i da ih, ako je moguće, vrate na onaj nivo na kom su bili u vreme nemačkog kancelara Gerharda Šredera, piše „Forin polisi“.
Kancelarka Nemačke Angela Merkel - Sputnik Srbija
Ko i zašto pritiska Merkelovu?

Bez obzira na to što je na vlasti Angela Merkel, u političkim krugovima Nemačke raste uticaj njenog prethodnika. Širi se pojava koja se može nazvati „šrederizam“. 

Prema ovoj koncepciji, Berlin ima potrebu za „posebnim odnosima“ s Moskvom, i mora da učini sve što je moguće da bi ih sačuvao, navodi list. 

Među pristalice ovog stava autor ubraja ministra ekonomije i energetike Nemačke Zigmara Gabrijela i šefa nemačke diplomatije Frank-Valtera Štajnmajera, jer je za njih dvojicu normalizacija rusko-nemačkih odnosa dugoročni cilj.

Poljski vojnik na vojnim vežbama NATO-a - Sputnik Srbija
Kako je Štajnmajer „ujeo NATO za srce“

Gabrijel redovno izjavljuje da je neophodno ukinuti sankcije Rusiji i zalaže se za podršku projektu „Severni tok 2“, a nemačko Ministarstvo inostranih poslova prisustvo NATO-a u Istočnoj Evropi kritikuje. 

„Zapadni saveznici Nemačke bili su spremni da poveruju u to da se era ’šrederizma‘ završila. Ipak, posle kratkog prekida, ona se ipak vratila“, zaključuje list. 

Nakon zaoštravanja odnosa na proleće 2014. godine činilo se da će zahlađenje među zemljama potrajati dugo, ali se situacija postepeno menja.

Odnosi Moskve i Berlina zaoštrili su se nakon što je Krim posle referenduma ušao u sastav Rusije. Tada je 96,77 odsto žitelja poluostrva glasalo za ujedinjenje s Rusijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala