Muhika: Iza politike EU prema Rusiji stoji nevidljiva ruka SAD

© Sputnik / Milica MarkovićBivši predsednik Urugvaja Hose Muhika u Andrićgradu
Bivši predsednik Urugvaja Hose Muhika u Andrićgradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hose Muhika, bivši predsednik Urugvaja, verovatno je jedini predsednik na svetu koji ličnim primerom asketizma pokazuje svom narodu kako treba živeti. Iako su ga mediji nazvali „najsiromašnijim predsednikom na svetu“, on lakonski odgovara da to nije tako, jer ima sve što mu je potrebno. „A siromašan je samo onaj kome je potrebno mnogo“.
Bivši predsednik Urugvaja Hoze Muhika u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. - Sputnik Srbija
Vučić: Srbija ljubomorno čuva nezavisnost

Svoj mandat predsednika Muhika je završio prošle godine. Narod Urugvaja priredio mu je veoma svečan ispraćaj, a on je nastavio da živi onako kako je živeo i do tada — bez predsedničkih privilegija, bez obezbeđenja, sekretara i mercedesa, na skromnoj farmi gde gaji povrće i cveće.

Ovih dana Muhika će na prvom sajmu knjiga u Andrićgradu promovisati knjigu „Sećanje ćelijaša“, u kojoj se kroz priču o tupamarosima, partizanima koji su svojevremeno pljačkali banke i delili novac sirotinji, ispisuje i njegova biografija. Hose Muhika, savremeni Robin Hud, proveo je 12 godina u zatvoru da bi kasnije, kao predsednik, nastavio da pomaže svom narodu, između ostalog i dajući sirotinji veći deo svoje plate, kao što i danas čini sa penzijom.

U ekskluzivnom intervjuu za „Sputnjik“ Muhika komentarišući savremenu političku scenu u svetu kaže:

„Mislim da će posle ’bregzita‘, ako se to i konkretizuje, doći do slabljenja Evropske unije, ali sumnjam da će se to desiti. Ne verujem da će do toga zaista doći. U Evropi su ojačali ultranacionalizmi. Ja nisam protiv nacionalizma, smatram to čak prirodnim osećanjem, ali kad nacionalizam postaje agresivan i bolestan, to je opasnost za ceo svet. Neće sve to izaći na dobro. Može doći do niza sukoba. Mi imamo jako loša iskustva, i ne bih voleo da neka ultranacionalistička osećanja koja se javljaju u Evropi i dalje jačaju. To je opasnost za ceo svet“.

© SputnikBivši predsednik Urugvaja Hose Muhika u društvu književnice Gordane Ćirjanić i glavne urednice Sputnjika Ljubinke Milinčić
Bivši predsednik Urugvaja Hose Muhika u društvu književnice Gordane Ćirjanić i glavne urednice Sputnjika Ljubinke Milinčić - Sputnik Srbija
Bivši predsednik Urugvaja Hose Muhika u društvu književnice Gordane Ćirjanić i glavne urednice Sputnjika Ljubinke Milinčić

Bivši predsednik Urugvaja smatra da je politika Evrope prema Rusiji bila trapava.

„Bila je vrlo neinteligentna. Zato što je u De Golovom snu Evropa bila do Urala. Trebalo je da im bude jasno da su dimenzije Rusije most ka celom svetu, i zato Evropa nije trebalo da se sukobljava sa Rusijom. Time ona primorava Rusiju da se brani, čime se zaista nanosi šteta toj zemlji, ali i Evropi. To je veliki gubitak za EU i svi ti sukobi su beskorisni. Nisam siguran da iza te politike ne stoji nevidljiva ruka Sjedinjenih Država. Tačno je da će, ako Evropa oslabi, SAD ojačati, ali to nije dobro. U ovom trenutku vidim zaista mnogo nepoznanica, s obzirom na to da je glavni interes Sjedinjenih Država u međunarodnoj politici da smanje prestiž koji trenutno ima Kina“.

Hose Muhika - Sputnik Srbija
Dodik sutra odlikuje bivšeg predsednika Urugvaja

Nekadašnji predsednik, koji zarađuje za život baveći se poljoprivredom, ističe da treba živeti razborito, sa onim što je neophodno… I tako do smrti.

„Tako treba da bude i u jednoj republici, a ne da dođu neki kraljevi. Treba reći ’ne‘ kraljevima koji misle da postoje razlike u krvi, da im krv daje pravo, a u republici odluke treba da donosi većina. Ja pokušavam da živim kao većina mog naroda, a ne kao manjina privilegovanih. Ja nisam kriv ako su drugi otišli stranputicom i žele da iskoriste politiku kako bi živeli bajno, kao bogataši. Za mene je politika strast, nije profesija. Nisam ušao u politiku da bih se obogatio. U nju sam uložio ceo svoj život…“

 

Ceo intervju sa bivšim predsednikom Urugvaja Hoseom Muhikom čitajte na našem sajtu tokom dana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala