Saradnja Srbije i Rusije od prvorazrednog značaja

© Tanjug / JAROSLAV PAPZastave Srbije i Rusije
Zastave Srbije i Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saradnja sa Ruskom Federacijom je od prvorazrednog značaja i mi u toj saradnji vidimo ne samo sadašnjost nego i budućnost, izjavio je danas potpredsednik Srpske napredne stranke Marko Đurić u Moskvi, dodajući da je politika Aleksandra Vučića politika saradnje sa svima.

„Zbog toga nam je veoma važno što sutra u Moskvi potpisujemo Deklaraciju o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom. Želja nam je da naše političke i ekonomske odnose unapređujemo“, rekao je Đurić u Moskvi, gde delegacija SNS-a učestvuje na 15. Kongresu Jedinstvene Rusije.

Podsećajući da Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, on je naveo da je želja da se nastavi sa gradnjom ekonomskih i političkih odnosa u onom duhu koji najviše odgovara interesima naših građana.

Kongres ruske partije Jedinstvena Rusija - Sputnik Srbija
DSS i Dveri na kongresu Jedinstvene Rusije

„Sve to činimo u okviru jedne izbalansirane spoljne politike zbog toga što je politika (premijera i lidera naprednjaka Aleksandra) Vučića — politika saradnje sa svima“, objasnio je Đurić u izjavi za Tanjug.

On je istakao i da je Rusija mnogo puta Srbiji, istorijski, izlazila u susret svojom pomoći.

Prema njegovim rečima, i danas je od ključnog značaja podrška Rusije kada je reč o ekonomskoj saradnji, ali i kada je reč o za Srbiju možda najvažnijem unutrašnjem i spoljnom pitanju, a to je pitanje statusa južne srpske pokrajne Kosova i Metohije.

On je istakao i da u toku razgovora na kongresu u Moskvi delegacija SNS-a dobija uveravanja o nastavku nepodeljene podrške.

Đurić je naveo i da će se delegacija SNS-a tokom boravka u Moskvi susresti sa brojnim zvaničnicima Ruske Federacije, odnosno sa brojnim predstavnicima političkog života.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije - Sputnik Srbija
SNS i Dveri: Ko je bliži Rusiji?

„Svima njima ćemo preneti iskrenu želju da odnose Srbije i Rusije čuvamo onakvima kakve su nam ostavile generacije naših predaka zato da bi u budućnosti svima zajedno bilo bolje“, rekao je Đurić.

Potpredsednica stranke Marija Obradović rekla je da je delegacija SNS-a danas, u okviru 15. Kongresa Jedinstvene Rusije u Moskvi, učestvovala u radu okruglog stola „Svet 2016 — izazovi i mogućnosti“, gde su govorili o bezbednosnim rizicima u aktuelnom trenutku u svetu.

„Složili smo se da je veoma značajna međunarodna zajednička odgovornost za bezbednosnu situaciju, posebno u Evropi“, rekla je Obradovićeva.

Ocenjujući da je međunarodna partijska saradnja u fokusu Kongresa, ona je ponovila da će delegacija SNS-a sutra potpisati Deklaraciju sa Jedinstvenom Rusijom o razvoju zajedničkih odnosa.

Đurić i Obradovićeva prisustvuju dvodnevnom 15. Kongresu Sveruske političke partije Jedinstvene Rusije.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i predsednik Srbije Tpmislav Nikolić na sastanku OEBS-a u Beogradu - Sputnik Srbija
Nikolić: Što je čoveku majka, to je Rusija Srbiji

Đurić i Obradovićeva će se sutra nakon potpisivanja Deklaracije sastati sa zamenikom predsednika Državne dume Sergejem Željeznjakom, koji je i generalni sekretar Saveta Jedinstvene Rusije.

Kongres Jedinstvene Rusije, koji su otvorili predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev, održava se uoči septembarskih izbora za Državnu dumu Federalnog sobranija Ruske Federacije, na kojem će partijski organi izabrati kandidate i definisati predizborni program Jedinstvene Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala