SNS i Dveri: Ko je bliži Rusiji?

© Tanjug / Tanja ValičKonstitutivna sednica Skupštine Srbije
Konstitutivna sednica Skupštine Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ko ima čvršće veze sa Rusijom i koga Rusi podržavaju u Srbiji, teme su o kojima su polemisali poslanici SNS-a i Dveri pred kraj skupštinske rasprave o izboru Maje Gojković za predsednicu parlamenta.

Poslanica SNS-a Aleksandra Đurović je u raspravi pohvalila rad Gojkovićeve u prethodnom skupštinskom sazivu, a pored ostalog rekla je da je za to vreme parlament uspostavio brojne saradnje sa drugim parlamentima i posebno sa Ruskom dumom.

Zastave Srbije, Rusije I EU - Sputnik Srbija
Rusija u duši, na putu ka Evropi, sve okolo Amerika. Gde je Srbija?

Uz napomenu da je reizbor Gojkovićeve garancija da će takva politika biti sprovođena i u narednom periodu, Đurovićeva je ukazala da se pokret Dveri „pohvalio“ kako je dobio čestitke od visokih zvaničnika Ruske dume za prelazak cenzusa, a da svi koji se bave parlamentarnom diplomatijom znaju da se protokolarno šalju čestitke za izbore, novogodišnje praznike i slične prigodne događaje.

Podsetila je i da je zamenik predsednika Ruske dume i visoki funkcioner Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak prisustvovao mitingu naprednjaka i dao podršku toj stranci.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je posle njenog izlaganja da je jasno da predstavnici SNS-a imaju probleme što „nisu jedina adresa sa kojom razgovaraju ruski partneri u Srbiji, već su adresa u koju se sve više sumnja da mogu biti partner kome se u Srbiji veruje“.

Đurovićeva je odgovorila da joj je žao što neke stranke misle da „imaju tapiju“ na odnose sa Rusijom, kao i da ne može da se promeni činjenica da je Jedinstvena Rusija podršku dala naprednjacima.

U jednom momentu se povela rasprava i između poslanice DS-a Aleksandre Jerkov i Maje Gojković, pošto je predstavnica DS-a rekla da je Gojkovićeva bila loša predsednica, ali da ima jedna veća stvar koja je „preporučuje za neka druga mesta“, pa je pročitala presudu Vrhovnog kasacionog suda iz 2013. godine.

U njoj piše, kako je Jerkovljeva rekla, da je Gojkovićeva, kada je ugovarala posao za izgradnju autobuske stanice u Novom Sadu, znala da čini nedozvoljenu stvar.

Na to je Gojkovićeva ukazala na izjavu nekadašnje direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Zorane Marković, koja je podigla krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Novog Sada i kuma lidera DS-a Igora Pavličića i čitavog veća Novog Sada, povodom tog slučaja, jer nečinjenjem od 2008. do 2012. godine nisu ništa uradili da šteta ne nastane i da je uopšte ne bude.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala