Pokušaj diverzije u Kerčkom moreuzu

© Sputnik / Nikolaй Hižnяk / Uđi u bazu fotografijaPostavljanje privremenog mosta za tehničke potrebe pre početka izgradnje Kerčkog mosta u blizini luke Taman. Privremeni most će omogućiti da se izvrši izgradnja u svim vremenskim uslovima.
Postavljanje privremenog mosta za tehničke potrebe pre početka izgradnje Kerčkog mosta u blizini luke Taman. Privremeni most će omogućiti da se izvrši izgradnja u svim vremenskim uslovima. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik Vlade Krima Ruslan Balbek izjavio je da je organizator blokade Krima Lenur Islamov pripremao diverziju u Kerčkom moreuzu, čiji je cilj bio da se prekine trajektni saobraćaj između poluostrva i kopnenog dela Rusije.
Krimski Tatari - Sputnik Srbija
Zapad se seti krimskih Tatara samo kada napada Rusiju

Prema njegovim rečima, operacija je planirana za početak juna, međutim u poslednji trenutak je prekinuta iz tehničkih razloga — zbog kvara jednog od brodova. Trebalo je da lažni ribarski brodovi isplove na more i blokiraju moreuz.

„Islamov je još jednom potvrdio svoj teroristički karakter. On je planirao da posebnim, nasumično razbacanim dugim čeličnim kablovima, koji bi mogli da se upletu u propelere i da dovedu do tragedije, blokira put brodovima i trajektima u Kerčkom moreuzu“, izjavi je Balbek.

On je dodao da je video-snimke pripreme diverzije doneo stanovnik Krima koji je na prevaru dospeo u volonterski bataljon Islamova, a kada je saznao o predstojećoj operaciji, vratio se na Krim i predao se vlastima.

Pripajanje Krima  Rusiji - Sputnik Srbija
„Bataljon samoubica“ neprijateljska podvala građanima Krima

„Ovo je zanemarivanje i zlostavljanje tradicionalnih vrednosti islama. Mesec Ramazan propisuje prekid bilo kakvih sukoba, pa čak i svađa sa susedima. Islamov i njegovi sledbenici koriste islam kao paravan za pokriće svojih mrskih postupaka protiv svojih muslimana i bivših zemljaka — krimskih Tatara“, smatra zamenik premijera Krima.

Ranije je tužiteljka Krima Natalija Poklonska saopštila da je za trojicom organizatora prehrambene i energetske blokade Krimskog poluostrva objavljena poternica i to za Mustafom Džemilevim i Refatom Čubarovim — međunarodna, a za Lenurom Islamovim — federalna.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala