EU imenovala glavnog pregovarača za izlazak Britanije

© REUTERS / Francois LenoirPasoš Velike Britanije ispred zastave EU.
Pasoš Velike Britanije ispred zastave EU. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija imenovala je danas Belgijanca Didijea Seuvsa, dugogodišnjeg pomoćnika bivšeg predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja, za šefa specijalnog evropskog tima za pregovaranje o izlasku Britanije iz Unije.

„Mogu da potvrdim da je uspostavljen tim koji će se baviti pregovorima", izjavio je portparol aktuelnog predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska Preben Aman za agenciju AFP, potvrđujući da je Seuvs postavljen za šefa tog tima.

Martin Šulc - Sputnik Srbija
Šulc: EU želi da Britanija izađe što pre

Aman je rekao da Seuvs trenutno obavlja pripremne radove, pošto će pregovori početi tek kad Britanija zvanično obavesti Savet da želi da napusti Uniju.

Tusk i njegove kolege iz EU su u petak istakli da pregovori, koliko god teški bili, moraju da budu pokrenuti što je pre moguće kako bi se okončala neizvesnost uzrokovana odlukom britanskih glasača na referendumu u četvrtak da podrže izlazak iz 28-članog bloka.

Britanski premijer Dejvid Kameron je, dajući ostavku posle referenduma, izjavio da će pregovore o napuštanju EU ostaviti svom nasledniku, za kojeg se očekuje da će preuzeti tu funkciju u oktobru.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je danas izjavio da je Kameronova odluka da se čeka do oktobra da bi Britanija zatražila izlazak iz EU „skandalozna" i da je tako „čitav evropski kontinent postao britanski talac“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala