Šulc: EU želi da Britanija izađe što pre

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNAND Martin Šulc
Martin Šulc - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas da Evropska unija želi što skoriji izlazak Britanije iz tog bloka i da u tom cilju advokati EU proučavaju da li je moguće da se ubrza mehanizam izlaska iz EU, odnosno aktivacija člana 50 Lisabonskog sporazuma.
Naslovne stranice novina u Londonu dan nakon referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU - Sputnik Srbija
Bregzit - kraj savremene Evrope (video)

Šulc je u intervjuu za britanski list „Gardijan“ upozorio da odluka britanskog premijera Dejvida Kamerona da odloži početak pregovora o „bregzitu“ do jeseni, dok ne bude izabran njegov naslednik pošto je on jutros najavio svoju ostavku — nije nesto što je dovoljno brzo.

„Neizvesnost je suprotno od onoga što mi želimo“, istakao je Šulc, dodajući da je teško prihvatiti da je „čitav kontinent talac unutrašnje borbe u britanskoj Konzervativnoj stranci“.

„Sumnjam da je čitava stvar samo u rukama vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Moramo da primimo k znanju jednostranu odluku te zemlje da žele da čekaju do oktobra, ali to ne sme da bude poslednja reč“, rekao je predsednik EP.

Kameron je jutros u govoru tokom kojeg je podneo ostavku na mesto premijera rekao da je na njegovom nasledniku, koji bi trebalo da bude imenovan do konferencije

Konzervativne stranke u oktobru, pokrene član 50 Lisabonskog sporazuma.

Nakon toga, počinje dvogodišnji proces pregovora o izlasku iz Unije, pojašnjava „Gardijan“.

Bivši gradonačelnik Londona i lider kampanje za izlazak Britanije iz EU Boris Džonson je izjavio da „ne treba da bude žurbe“ u izlasku Britanije iz Unije.

Nešto ranije su predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Donald Tusk i Žan Klod Junker, kao i premijer Holandije Mark Rute, čija zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom, u zajedničkom saopštenju naveli da EU od Britanije očekuje da deluje „što je pre moguće, bez obzira koliko bolno to bilo“ i da „nema ponovnih pregovora o članstvu“.    

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala