Biti il‘ ne biti: Britanci biraju kuda će

© AFP 2023 / Ben StansallProevrospki lobi u Britaniji-ilustracija
Proevrospki lobi u Britaniji-ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Velikoj Britaniji održava se danas referendum o ostanku te zemlje u EU ili izlasku iz EU, koji bi mogao u značajnoj meri da odredi budućnost ne samo Britanije, već i Evrope.
Velika Britanija i EU ilustracija - Sputnik Srbija
Anketa: Podrška „bregzitu“ u vođstvu

Birališta su otvorena u 8 sati po srednjeevropskom vremenu, a biće zatvorena u 23 sata.

Ishod referenduma na kojem pravo glasa ima više od 46 miliona birača, potpuno je neizvestan, a referendumsko pitanje glasi „Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane članica EU ili da napusti EU?“.

Jedno od poslednjih istraživanja britanskog javnog mnjenja pred referendum, koje je sprovedeno za dnevni list „Tajms“, pokazalo je da su zagovornici ostanka u Uniji ponovo u vođstvu.

© AFP 2023 / GLYN KIRKOsvetljeni znak "unutra ili napolju" ispred kuće u južnoj Engleskoj. U Velikoj Britaniji je jutros počelo glasanje o ostanku te zemlje u EU ili izlasku iz EU, koje bi moglo u značajnoj meri da odredi budućnost ne samo Britanije, već i Evrope.
Osvetljeni znak unutra ili napolju ispred kuće u južnoj Engleskoj. U Velikoj Britaniji je jutros počelo glasanje o ostanku te zemlje u EU ili izlasku iz EU, koje bi moglo u značajnoj meri da odredi budućnost ne samo Britanije, već i Evrope. - Sputnik Srbija
Osvetljeni znak "unutra ili napolju" ispred kuće u južnoj Engleskoj. U Velikoj Britaniji je jutros počelo glasanje o ostanku te zemlje u EU ili izlasku iz EU, koje bi moglo u značajnoj meri da odredi budućnost ne samo Britanije, već i Evrope.

U toj anketi, rađenoj juče, 51 odsto ispitanika izjasnilo se za Veliku Britaniju u EU, a 49 odsto za izlazak iz evropskog bloka.

Ključna pitanja u kampanji bila su ekonomija i imigracija pri čemu je svaka od strana optuživala onu drugu za raspirivanje straha, a na javno mnjenje uticao je i tragičan događaj u završnici kampanje kada je Džo Koks, proevropska poslanica opozicionih laburista, ubijena dok se pripremala da održi sastanak sa biračima u Bristolu.

Iz Brisela su u prethodnom periodu više puta stizale poruke upozorenja na posledice britanskog izlaska iz Unije po obe strane, a predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da bi „bregzit“ „mogao da bude početak destrukcije ne samo EU, već i celokupne zapadne političke civilizacije“.

Bregzit-ilustracija - Sputnik Srbija
EU frustrira Britance, ali ne samo njih

O potencijalnim posledicama britanskog referenduma razmišlja se i na Balkanu, a stručnjak za region sa Londonske škole ekonomije Džejms Ker Lindzi ocenio je za Tanjug da se odlukom Britanaca o ostanku u Uniji ne bi mnogo toga promenilo ni za Evropu ni za Balkan, dok bi „bregzit“ vodio na „potpuno neistražen teren“.

Na birališta će izaći britanski i irski državljani, kao i državljani Komonvelta koji imaju prebivalište u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i državljani UK u inostranstvu koji se poslednjih 15 godina nalaze biračkim spiskovima.

Pravo glasa ovog puta imaće i građani Gibraltara.

Britanija je sličan referendum održala i 1975. godine kada je 67 odsto građana glasalo za ostanak te zemlje u Evropskoj ekonomskoj zajednici.

© REUTERS / Neil Hall Radnici nose znake dok pripremaju biračko mesto u Londonu. U Velikoj Britaniji je jutros počelo glasanje o ostanku te zemlje u EU ili izlasku iz EU, koje bi moglo u značajnoj meri da odredi budućnost ne samo Britanije, već i Evrope.
Radnici nose znake dok pripremaju biračko mesto u Londonu. U Velikoj Britaniji je jutros počelo glasanje o ostanku te zemlje u EU ili izlasku iz EU, koje bi moglo u značajnoj meri da odredi budućnost ne samo Britanije, već i Evrope. - Sputnik Srbija
Radnici nose znake dok pripremaju biračko mesto u Londonu. U Velikoj Britaniji je jutros počelo glasanje o ostanku te zemlje u EU ili izlasku iz EU, koje bi moglo u značajnoj meri da odredi budućnost ne samo Britanije, već i Evrope.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala