EU frustrira Britance, ali ne samo njih

© Flickr / RareclassBregzit-ilustracija
Bregzit-ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bez obzira na ishod referenduma u Velikoj Britaniji, i ostanak i odlazak će poremetiti mnogo toga u Evropskoj uniji, a jedna od stvari koja će sigurno biti usporena ili čak na izvesno vreme marginalizovana, jeste planirano proširenje EU.
Natali Benet, liderka britanske stranke zelenih - Sputnik Srbija
Liderka Zelene stranke: „Bregzit“ bi Velikoj Britaniji mnogo oduzeo

To znači da će ishod glasanja imati posledice i za zemlje poput Srbije koje imaju ambicija da budu članice EU, kaže za Sputnjik Siniša Ljepojević, publicista i dopisnik više medija iz Londona.

Ljepojević smatra da će se britanski referendum odraziti i na raspoloženje protiv EU u drugim zemljama članicama.

„Bez obzira da li još neko planira referendum, Danska, Nemačka ili neka treća zemlja, posledica će biti, bez obzira na ishod referenduma. Referendum kao čin otvorio je jedan proces koji nije moguće zaustaviti bez obzira na ishod glasanja. Unutar unije predstoji jedna teška, žustra i jaka diskusija, koja će dugo trajati. Postaviće se pitanje šta i kako dalje, jer postoji veliko nezadovoljstvo načinom rada i kako funkcioniše aktuelna evropska integracija. Postoji potreba redefinisanja evropske integracije, jer je očigledno da ovo što se danas zove Evropska unija samo predstavlja izvorište problema, frustrira društva. Čak i britansko koje je vrlo tolerantno, postalo je jedno frustrirano društvo, nešto se mora promeniti“, konstatuje sagovornik Sputnjika.

Natali Benet, liderka britanske stranke zelenih - Sputnik Srbija
Liderka Zelene stranke: „Bregzit“ bi Velikoj Britaniji mnogo oduzeo

Na pitanje šta će Britanci prvo tražiti, ako se odluče za ostanak u Uniji, Ljepojević kaže da veruje da će London pre svega tražiti razna izuzeća.

„Od prvog dana članstva Britanija je u poziciji da podržava integracije, ali zato kao kontrauslugu traži izuzeća od odluka koje njoj ne odgovaraju. Samo će pojačati poziciju da traži više izuzeća, ne samo kada je reč o migrantima ili evrozoni, nego jednostavno da dobije status da bude član Evropske unije, a da to nije kada to njoj odgovara. Da li je to moguće, to je drugo pitanje“, navodi Ljepojević.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala