Olimpijske igre bez Rusa kao Rolan Garos bez Federera i Nadala

© AFP 2023 / CHRISTOPHE SIMONOlimpijske igre u Riju
Olimpijske igre u Riju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Učešće kompletne ruske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru dovedeno je u pitanje. Odluka o tome mogla bi biti doneta već na sednici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) 21. juna. Ministar sporta Rusije Vitalij Mutko je sve ono što se dešava oko ruske reprezentacije nazvao „psihozom“, ali nije isključio takav razvoj događaja.

On je ocenio da u celoj ovoj priči nema „ni zdravog razuma, ni argumenata“ i da MOK može doneti bilo kakvu odluku.

Mutko je rekao da sve optužbe o dopingu ruskih sportista dolaze od onih ljudi koji su u Rusiji osuđeni i otpušteni, ali da je njihova „istina veća“.

Ruski ministar je podsetio i da se na čelu Međunarodne asocijacije atletskih federacija (IAAF) nalazi čovek koji je optužen za uzimanje mita i da tu organizaciju treba raspustiti.

Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Kosačov: Protiv ruskih sportista se vodi prljavi rat

Podsećanja radi, ranije je Savet IAAF doneo  odluku da prekine članstvo Ruske atletske federacije u toj organizaciji, čime je lišio ruske atletičare prava na učešće na Olimpijskim igrama u Riju, a MOK je takvu odluku podržao.

Kakvu će odluku MOK doneti na današnjoj sednici — neizvesno je, ali to ne bi bio prvi put da ta organizacija neku od nacionalnih selekcija isključi sa Olimpijskih igara iz različitih razloga. Tako je, recimo, MOK svojevremeno suspendovao indijsku asocijaciju sa zimskih OI u Sočiju 2014. godine, zbog mešanja vlade u izborni proces tog tela, a indijskim sportistima je bilo omogućeno da umesto pod nacionalnom zastavom nastupe pod olimpijskom. Suspenzija je kasnije ukinuta, nakon što su održani novi izbori koji su ocenjeni kao pošteni.

Sada je ponovo pokrenuta priča o tome da bi ruskim sportistima, koji su prošli doping testove i koji su „čisti“, moglo da bude dozvoljeno da nastupaju pod zastavom MOK-a, kako „nevini ne bi bili kažnjeni zbog krivice onih drugih“.

Zapadni mediji su preneli da bi maksimum pet ruskih sportista moglo da nastupi pod olimpijskom zastavom.

Kazanjski Kremlj - Sputnik Srbija
Peskov: Putin se neće sastati sa rukovodstvom MOK-a

Ruska sportska javnost je po tom pitanju podeljena, ali ipak većina njih je kategorična — „ili ćemo nastupati pod ruskom trobojkom ili nikako“. Međutim, svi — sportski radnici i političari — slažu se u oceni da je odluka IAAF „politički motivisana“.

„Zabrana učešća u Riju našim atletičarima je čin političke osvete Rusiji zbog njene nezavisne spoljne politike“, rekao je šef Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov i dodao da je to „pobeda besa nad sportom“.

Dvostrukoj olimpijskoj šampionki u skoku s motkom Eleni Isinbajevoj je već predloženo da nastupi pod zastavom MOK-a, ali je ona to kategorički odbila. Isinbajeva je poručila — „Ako Rusiju ne pustite u Rio, pod zastavom MOK-a mene nećete videti“.

„Ako nastupim, to će biti isključivo pod zastavom Rusije“, dodala je.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je, pre odluke IAAF-a, da „čisti“ sportisti ne treba da budu kažnjeni zbog onih koji su uhvaćeni u dopingu.

„Ne može biti kolektivne odgovornosti za sportiste, ili za sportiste jednog saveza, ako je neko uhvaćen u dopingu“, kazao je Putin.

Olimpijski komitet Rusije - Sputnik Srbija
Odlazak čitave ruske reprezentacije u Rio pod znakom pitanja

Šef Međunarodnog komiteta Saveta federacije Konstantin Kosačov je rekao da je „ruskim sportistima objavljen prljavi rat koji je nezakonit, nepravedan i koji nije pošten prema Rusiji“.

„Mi ne vodimo taj rat, nama je on objavljen. Za sada pokušavamo da se ne uplićemo u njega, da sačuvamo hladnokrvnost i da razgovaramo sa našim oponentima jezikom činjenica, a ne emocija“, dodao je on.

Trener ruske teniske reprezentacije Vladimir Kameljzon je ocenio da Olimpijske igre bez učešća Rusije ne bi bile kompletne, a da bi to bilo „sramno“. To bi prema njegovim rečima bilo isto kao da se „Rolan Garos igra bez Rodžera Federera u Rafaela Nadala“.

„To je realna pretnja (suspenzija ruskih sportista sa OI). To što su uradili sa teniserkom Marijom Šarapovom je bio probni balon. To što su uradili atletičarima je samo nastavak… Ukoliko Olimpijske igre prođu bez nas meni će biti žao, ali neću biti iznenađen“, dodao je Kazemljzon.

Član MOK-a i četvorostruki olimpijski šampion u plivanju Aleksandar Popov upozorio je da postoji mogućnost da Rusiju sada podstiču na bojkot Olimpijskih igara, ali da Rusija to ne bi smela da dozvoli.

Vitalij Mutko - Sputnik Srbija
Mutko: Međunarodnu asocijaciju atletskih federacija treba raspustiti!

„Do sada nije bilo presedana da se cela reprezentacija isključi (sa OI), ali kazniti ceo tim zbog jedne federacije… Suspendovati Nacionalni olimpijski komitet sa Igara mogu samo u slučaju ako se država meša u njihov rad. Mislim da i Tomas Bah (šef MOK-a) razume da se to ne sme desiti. Da mi je neko o tome pričao pre pola godine, ja bih se smejao, ali sada verovatnost da se to dogodi raste, nažalost“, rekao je Popov.

On je istakao da Bah treba da shvati da se „sport nalazi van politike“.

Kremlj je odluku IAAF o suspenziji ruskih atletičara nazvao „nepravednom“ i izrazio je nadu da će MOK reagovati u korist sportista koji su „čisti“, obećavši da će intenzivirati borbu protiv dopinga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala