Savčenkova u PSSE govorila ruski i citirala Putina

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaNadežda Savčenko
Nadežda Savčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nadežda Savčenko, koja je u Rusiji osuđena zbog ubistva novinara u Donbasu i koju je pomilovao ruski predsednik, tokom zasedanja komisije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) prešla je sa ukrajinskog jezika na ruski i izjavila o spremnosti da govori kako sa Rusijom tako i sa predstavnicima Donbasa.
Nadežda Savčenko na zasedanju Vrhovne rade Ukrajine - Sputnik Srbija
Savčenkova: Rusija i Ukrajina — bolje dobri susedi, nego loša braća

Odgovarajući na pitanja evropskih parlamentaraca Savčenkova je rekla da govori na jeziku one države i onog naroda koji ju je dve godine ismevao, i nazvala je sebe „borcem“.

„Naši redovi ovde u Evropi popunjeni su još jednim borcem koji poznaje sistem iznutra. Ja sam spremna da se borim zajedno sa vama za slobodu svakog pojedinca. Spremna sam da budem stručnjak, spremna da radim, ako ste spremni da delujete“, izjavila je Savčenkova i dodala da će raditi „za mir i radi mira“.  

„Spremna sam da govorim i sa ruskom stranom i sa ustanicima, zato što znam šta je život čoveka“, rekla je ona.

Nadežda Savčenko - Sputnik Srbija
Savčenkova spremna da lično pregovara sa Donbasom

Ona je takođe izjavila je da se sporazumi u vezi sa razmenom zarobljenika ne ispunjavaju. „Iako postoji Minski dogovor o razmeni zarobljenika, to se u praksi ne ispunjava“, rekla je Savčenkova.

U svom govoru ona je citirala predsednika Rusije. „Nikada neću ulaziti u sukob, nikada neću promeniti stav da dobro treba da bude sa pesnicama, kako kaže predsednik Rusije, a zlo treba da bude kažnjeno“, izjavila je Savčenkova.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je od samo početka procesa nad Savčenkovom zahtevala njeno oslobođenje. Praktično je cela prethodna aprilska sednica Skupštine bila posvećena njoj. Savčenkova prvi put učestvuje u radu Skupštine kao deo ukrajinske delegacije. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala