NATO: Konvencionalnim oružjem protiv sajber-napada

© Foto : PixabayOnlajn podaci
Onlajn podaci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će savez ubuduće odgovarati na sajber-napade pomoću konvencionalnog oružja, prenosi agencija Rojters.
Britanski vojnik u Harstadu, u Norveškoj - Sputnik Srbija
Kako će izgledati vojska budućnosti?

„Ozbiljan sajber-napad može se klasifikovati kao presedan za pakt. Tada NATO može i treba da reaguje“, izjavio je Stoltemberg u intervjuu za nemački list „Bild“.

„Kako — to će zavisiti od stepena ozbiljnosti napada“, dodao je on.

Generalni sekretar rekao je da NATO treba da se prilagodi sve složenijim pretnjama. Prema njegovim rečima, upravo to je razlog što su se države-članice saveza dogovorile da se štite od napada u sajber-prostoru na isti način kao i od napada na zemlji, vazduhu i moru.

Poverljive informacije - Sputnik Srbija
SAD: Kinesko špijuniranje najveća pretnja bezbednosti

Ranije je Stoltenberg izjavio je da su u NATO-u spremni za upotrebu klauzule o kolektivnoj samoodbrani od sajber-napada. On je dodao da neće svaki takav napad dovesti do kolektivnog odgovora, a sama sajber-odbrana je moguća ne samo u okvirima velike operacije NATO-a.

On je takođe istakao da sajber-odbrana NATO-a nije usmerena protiv određenog protivnika.

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Aleksandar Veršbou ranije je izjavio da osnovnu pretnju za pakt i dalje predstavlja Rusija. U Moskvi su više puta izjavljivali da ne nameravaju da se sukobe sa Zapadom, ali su spremni da preduzmu odgovarajuće mere za obezbeđivanja svoje bezbednosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala