Ukrajina odbila da kupi ruski gas

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaNaftogas Ukrajine
Naftogas Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinska kompanija „Naftogas Ukrajine“ smatra da je cena gasa koju je predložila Moskva previsoka i ne namerava da kupuje gorivo pod takvim uslovima, izjavio je direktor za razvoj biznisa „Naftogasa“ Jurij Vitrenko.
Gasprom - Sputnik Srbija
Ruski gas za Ukrajinu i Evropu jedini spas

Direktor Ministarstva energetike Rusije Aleksandar Novak ranije je izjavio da neće biti nikakvih promena u ceni u okviru ugovora.

„Ministarstvo energetike Rusije kaže da će nam ’Gasprom‘ u trećem kvartalu prodavati gas po ceni od 177 dolara. Sa ispravkom u energetskoj vrednosti to znači da će cena u ugovorima biti 182-183 dolara. Oni smatraju da je to čak i niže od tržišne cene. Mi tako ne mislimo“, napisao je Vitrenko na svojoj fejsbuk stranici.

Prema njegovim rečima, na nemačkom tržištu cena u julu bila je ispod 173 dolara, tako da će Kijev celokupnu količinu gasa kupiti na evropskom tržištu.

Početkom nedelje, „Naftogas“ je uputio „Gaspromu“ zahtev za obnavljanje isporuke od druge polovine 2016. do aprila 2017. „Naftogas“ je izjavio da je predložio „Gaspromu“ da potpiše aneks ugovora za sledeća tri kvartala, smatrajući ekonomski opravdanom cenu na nivou „hab minus prevoz“.

Ukrajina je odbila ruski gas u novembru 2015. godine i uvozi tranzitni gas iz Evropske unije, tvrdeći da je jeftiniji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala