Premeštanje američkog nosača aviona signal Moskvi

© AFP 2023 / FABRIZIO BENSCHNuklearni američki nosač aviona "Hari Truman" u Sredozemnom moru
Nuklearni američki nosač aviona Hari Truman u Sredozemnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premeštanje američkog nosača aviona „Hari Truman“ iz Persijskog zaliva u Sredozemno more ima za cilj da Rusiji pokaže fleksibilnost američkih snaga, piše list „Volstrit džurnal“ pozivajući se na vojni izvor u Vašingtonu.
Američki nosač aviona - Sputnik Srbija
Američki nosač aviona napao ciljeve na Bliskom istoku

Vojni izvor navodi da je prebacivanje broda „signal Moskvi i demonstracija fleksibilnosti i pokrivenosti mornarice“. Sagovornik lista podsetio je da će se nosač aviona nalaziti u zoni odgovornosti Evropske komande i nanositi udare po zoni odgovornosti Centralne komande (po ciljevima u Siriji i Iraku).

„To omogućava neophodno prisustvo u Sredozemlju, da bi se obuzdali Rusi… Nepredvidivost toga što smo uradili sa ’Trumanom‘ trebalo bi da ih natera da dvaput razmisle“, dodao je on.

Američki nosač aviona - Sputnik Srbija
Američki nosač aviona stigao u Južnu Koreju na vojnu vežbu

Admiral Bret Bačelder izjavio je da premeštanje broda iz Persijskog zaliva kroz Suecki kanal ima za cilj da pokaže saveznicima NATO-a posvećenost SAD održavanju ravnoteže pomorskih snaga u Sredozemlju.

„Ovo je demonstracija mogućnosti. To je tačno… Nesumnjivo postoje ljudi koji to posmatraju, i ovo je prosto vizuelna predstava onoga što možemo“, dodao je admiral.

Američki nosač aviona „Hari Truman“ nalazi se u Sredozemnom moru da bi nanosio udare na položaje terorista DAEŠ-a u Siriji i Iraku. Očekuje se da mu se u junu pridruži nosač aviona „Dvajt Ajzenhauer“. „Hari Truman“ će se vratiti u SAD nakon osam meseci borbene dužnosti.

Nosači aviona su glavna udarna snaga američke Mornarice. U vojsci SAD postoji devet brodova ovog tipa, a njih šest je u aktivnoj službi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala