Napeto zbog ruskih i kineskih brodova u blizini japanskih ostrva

© REUTERS / Japan Coast GuardKineski brod
Kineski brod - Sputnik Srbija
Pratite nas
Japan je zatražio od Rusije da „obrati pažnju“ na situaciju prolaska ruskih i kineskih vojnih brodova u blizini zone ostrva Senkaku (kineski Djaoju), koji su predmet teritorijalnog spora između Tokija i Pekinga, izjavio je na konferenciji za novinare u Tokiju generalni sekretar kabineta ministara Japana Jošida Suga.
Li Kećjang - Sputnik Srbija
Li Kećijang: Kina nije „supersila“ niti „stariji brat“

„Diplomatskim kanalima smo zatražili od Rusije da na to obrati pažnju“, izjavio je Suga. On je dodao da „Japan nastavlja da analizira okolnosti pod kojima su ruski i kineski brodovi prošli blizu ostrva Senkaku“.

Generalni sekretar kabineta rekao je da „Tokio zajedno sa međunarodnom zajednicom, a prvenstveno sa SAD, nastavlja da traži od Pekinga da se uzdržava od sličnih akcija koje pogoršavaju situaciju“.

Ranije je Vlada Japana uputila protest Kini u vezi sa prolaskom kineskog vojnog broda u blizini zone ostrva Senkaku. Prema podacima Ministarstva odbrane, kineska fregata nalazila se u blizini Sekakua oko dva časa, međutim, nije ulazila u zonu koju Japan smatra svojim teritorijalnim vodama. U saopštenju Ministarstva dodaje se da su se pored kineske fregate u neutralnim vodama pored ostrva nalazili i ruski brodovi.

„Postoji verovatnoća da je kineski brod reagovao na akcije ruskih“, izjavio je japanski ministar odbrane Gen Nakatani.

Japanska vojska - Sputnik Srbija
Japan razmestio vojsku u blizini spornih kineskih ostrva

Odnosi Tokija i Pekinga su se pogoršali nakon septembra 2012. Tokio je najavio otkup od privatnih vlasnika ostrva Senkaku, koje Peking smatra svojom okupiranom teritorijom. Nakon toga su u Kini održane masovne antijapanske demonstracije. Od tada se kineska patrola gotovo stalno nalazi u blizini spornih ostrva i periodično obavlja demonstrativne upade u priobalnu zonu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala