Američki tužilac: Snouden samo učinio uslugu javnosti

© REUTERS / Glenn Greenwald/Laura Poitras Edvard Snouden
Edvard Snouden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši američki vrhovni tužilac Erik Holder, koji je isprva želeo da vidi uzbunjivača Edvarda Snoudena u zatvoru, sada tvrdi da je bivši pripadnik američke Državne bezbednosne agencije (NSA) učinio uslugu javnosti, inicirajući raspravu o vladinom nadzoru, ali i dalje insistira da bi Snoudenu trebalo da se sudi
Edvard Snouden - Sputnik Srbija
Amerika strahuje od Snoudena

„Mislim da je učinio uslugu javnosti podizanjem talasa debata i izazvalo promene koje smo preduzeli“, izjavio je Holder.

Ipak, Holder je naglasio da Snouden mora biti kažnjen zbog curenja poverljivih dokumenata, tvrdeći da je objavljivanje „nanelo američkim interesima“ i dovelo agente u opasnost.

„Rekao bih da je ono što je uradio i način na koji je uradio neprilično i nelegalno“, dodao je Holder.

Ovo je ipak veliki pomak u Holderovom pogledu na slučaj Snoudena, u poređenju sa onim što je govorio 2013. godine, kada su dokumenta objavljena. Tada je govorio da Snouden mora da prizna krivicu da bi američke vlasti uopšte razgovarale sa njim.

Haker za kompjuterom - Sputnik Srbija
Snouden otkriva kako službe pronalaze novinarske izvore

Prema Snoudenu, američka vlada mu je ponudila da ide u zatvor, ali su zvanični odbili da razgovaraju sa njim.

Od kada je sišao sa mesta vrhovnog tužioca, Holder je smekšao svoje mišljenje. „Svakako smatram da bi mogla da postoji osnova za rezoluciju kojom bi svako bio zadovoljan“, izjavio je Holder u julu 2015.

Holder i dalje smatra da Snoudenu treba da bude suđeno. „Postojalo je mnogo stvari koje su morale ponovo da se uspostave zbog onoga što je uradio i dok su se te stvari uređivale, mi smo bili ’slepi‘ u nekim kritičnim oblastima. Zbog toga ono što je uradio nije prošlo bez posledica.“

Međutim, ovaj bivši američki tužilac naglašava da Snoudenov doprinos javnoj debati o nadzoru treba uzeti u obzir prilikom suđenja.

„Mislim da u odlučivanju koja bi mogla da bude zadovoljavajuća kazna, sudija treba da uzme u obzir korist zbog pokretanja nacionalne debate“.

​Međutim, Souden je ranije izjavio da ne veruje da bi imao pošteno suđenje u SAD, jer „Zakon o špijunaži ne dozvoljava odbranu javnog interesa“, naglašavajući da „nije dozvoljeno da izgovorite reč 'uzbunjivač' na sudu“.

Komentarišući Holderove komentare Snouden je istakao da se čini da se mišljenja o njegovom postupku menjaju.

​Snouden trenutno živi u Rusiji gde je dobio azil. On je 2014 dobio je trogodišnju boravišnu dozvolu.

Bivši saradnik CIA odgovoran je za curenje poverljivih dokumenata koji su otkrili masivne programe nadzora koji je američka nacionalna bezbednosna agencija koristila da bi sakupljala podatke o američkim državljanima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala