Novi ruski helikopter osvaja nebo

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaHelikopter Mi-38 na 9. Međunarodnom sajmu helikoptera HeliRusija 2016.
Helikopter Mi-38 na 9. Međunarodnom sajmu helikoptera HeliRusija 2016. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski višenamenski helikopter Mi-38, koji može da dostigne visinu od 8.600 metara, našao se na programu za nabavku odbrambene tehnike. U intervjuu za televiziju Zvezda direktor programa Aleksandar Ahromejev otkrio je nove borbene modifikacije helikoptera i ukazao na potencijal koji ima na domaćem i svetskom tržištu.
Model helikoptera Kamov Ka-92 na međunarodnom sajmu kosmonautike u Kini 2008. - Sputnik Srbija
Rusija pravi superbrze helikoptere

Upitan da li je Mi-38 potpuno nove konstrukcije ili je samo modernizovana verzija postojećeg helikoptera, Ahromejev je odgovorio da je to suštinski novi helikopter, čiji su mnogi delovi izrađeni iznova, uključujući motor, trup i novi rotor od kompozitnih materijala.

Govoreći o mestu koje bi novi helikopter mogao da zauzme i njegovim potencijalnim kupcima, direktor je rekao da će se Mi-38 upotrebljavati u raznim oblastima — od transporta putnika i kargo-letova (preko pet tona) do spasilačkih misija.

Ahromejev je dodao da je Mi-38 napravljen kao transportni helikopter, a ne za borbena dejstva.

„Može da se koristi za vuču tereta i podršku tokom borbenih dejstava, da se priključi spasilačkim misijama i da služi kao leteća bolnica. U slučaju potrebe mogao bi i da prenosi oružje“, objasnio je Ahromejev.

Najviši ruski zvaničnici trenutno koriste helikopter Mi-8 opremljen, između ostalog, i protivraketnim sistemom i naprednom elektronikom. Na pitanje da li bi takva oprema mogla da bude ugrađena u sadašnji dizajn Mi-38, Ahromejev je odgovorio da je Mi-38 jednako dobar kao Mi-8, tako da dodavanje slične opreme, pa čak i naoružanja, ne bi bio problem.

Novi helikopter takođe će moći da se koristi na planinama.

Helikopter Mi-38 - Sputnik Srbija
Novim ruskim helikopterima će se upravljati džojstikom

„Pre dve godine Mi-38 je oborio rekord doletevši do visine od 8.600 metara, što je skoro jednako visini Mont Everesta (8.848 metara)“, izjavio je direktor.

Kada novi helikopter dobije međunarodni sertifikat Rusija će moći da ga prodaje u inostranstvu, uglavnom zemljama koje se tradicionalno oslanjaju na ruske letelice.

Na pitanje da li će Mi-38 biti izgrađen isključivo od ruskih delova, uključujući i motor, Ahromejev je izjavio da su motori TV-7-11V stopostotno ruski, baš kao i sistem pumpi i unutrašnja elektronika.

„Iako su neki elektronski elementi na Mi-38 strane proizvodnje, radimo na tome da ih zamenimo našima, a posebno one koji više ne mogu da se kupe u inostranstvu zbog sankcija“, izjavio je Ahromejev.

Serijska proizvodnja helikoptera Mi-38 već je počela u Kazanju i novi helikopter trenutno prolazi kroz drugu fazu sertifikacije da bi zadovoljio najstrože zahteve potencijalnih kupaca u Rusiji i svetu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala