Kurdi locirali prvog čoveka DAEŠ-a i čekaju signal

© AP Photo / Militant video, FileAbu Bakr el Bagdadi, lider ID
Abu Bakr el Bagdadi, lider ID - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na najbližoj bezbednoj tački prema teritorijama koje drži DAEŠ, vojnici kurdskih jedinica pešmerga mogu da osete da je neprijatelj tu. To se navodi u reportaži Gardijana, sa deset kilometara udaljenosti od Sindžara, planine koja se prva našla na putu planova ekstremista za formiranje kalifata.

Kretanjem prema gradovima Badž i Bilidž, operativci pešmerge i pripadnici obaveštajnih službi tragaju za liderom DAEŠ-a, Abu Bakrom el Bagdadijem, koji se uspešno kirije više od dve godine.

Vođa Islamske države Abu Bakr el Bagdadi - Sputnik Srbija
El Bagdadi — monstrum iz američke kuhinje

U nekoliko navrata je izbegao smrt, a i dalje se leči od teške povrede kičme, zadobijene u jednom raketnom napadu.

Navodno se više od šest meseci nije pomerio iz grada Badža, ali je sada ponovo aktivan i u proteklim nedeljama je cirkulisao na teritoriji između Badže i Tal Afara, a obaveštajci kažu da često odlazi i u Mosul, nezvaničnu prestonicu DAEŠ-a u Iraku.

„Imamo tačne informacije da je pre dva meseca došao u Badž kako bi posetio jednog od vođa DAEŠ-a, takozvanog Valija. Plemena ga veoma poštuju, lojalni su mu. Znamo da je on u gradu. Kada treba da dođe, konfiskuju se svi telefoni nekoliko sati pre njegovog pojavljivanja. Ne žele da bilo ko telefonira u tim trenucima“, naveo je jedan od zvaničnika kurdske milicije.

Kurdi se nadaju da će ponovo dobiti informacije kada Bagdadi bude došao u grad gde su mu skoro „svi lojalni“.

„Neki i nisu“, zaključio je jedan od kurdskih komandanata.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala