Gornji dom Parlamenta Francuske za ublažavanje sankcija Rusiji

© AP Photo / Christophe EnaFrancuski parlament
Francuski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gornji dom Parlamenta Francuske izglasao je rezoluciju u kojoj se zahteva da se ublaže sankcije prema Rusiji, međutim, iako ona nije pravno obavezujuća, francuski predsednik Fransoa Oland biće u obavezi da na nju obrati pažnju, izjavio je francuski senator Iv Pozo di Borgo.

„Mi zahtevamo da se sankcije prema Rusiji ublaže jer smatramo da ovako više ne može. Iako ovo možda i nije rezolucija, već neka vrsta političkog gesta, naša vlast ne može da na to ne obrati pažnju. To će doći i do Evropskog saveta, čije zasedanje je planirano za kraj juna. To je procedura koja ima veliku političku težinu“, rekao je on.

Samit G7 u Japanu - Sputnik Srbija
G7 preti pojačanim sankcijama protiv Rusije

Prema njegovim rečima, Gornji dom Parlamenta Francuske je maltene jednoglasno izglasao taj dokument, čak su i socijalisti koji podržavaju vlast glasali za rezoluciju.

„To što je za rezoluciju glasala većina, uključujući opoziciju i socijaliste, pokazuje da se francuska javnost umorila od sankcija. Ukoliko rezoluciju usvoje u Senatu 8. juna, to će biti još jedan znak da Evropa mora da započne proces njihovog ukidanja“, rekao je Di Borgo.

Ajfelov toranj - Sputnik Srbija
U Francuskoj traže ukidanje sankcija Rusiji

On je dodao da ta rezolucija nije toliko oštra kao što je to bio slučaj sa onom koju je predložio član Parlamenta Francuske Tjeri Marijani, koja nije dobila podršku.

„Kao i Minski sporazum, reč je o dugoročnom i važnom procesu. Ovo naše glasanje šalje jaku poruku da se stav Parlamenta i javnosti promenio“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala