Hasanbegović: Ne žalim za NDH

© Jutjub/skrinšotZlatko Hasanbegović, Hrvatska
Zlatko Hasanbegović, Hrvatska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović tvrdi da ne žali za ustaškim režimom i kaže da su kritike na njegov račun posledice postkomunizma u Hrvatskoj.

Hasanbegović je u intervjuu za francuski dnevni list „Mond“ izjavio da mu je „žao što hrvatski narod nije uspeo da ostvari svoje pravo na nacionalno samoopredeljenje nakon Drugog svetskog rata“, kao i što su se „Hrvati protiv svoje volje našli u antidemokratskom boljševičkom sistemu Jugoslavije“, ali da „ne žali za ustaškim režimom koji je odgovoran za brojne zločine“.

Zlatko Hasanbegović - Sputnik Srbija
Svet se udružio protiv proustaškog ministra

Hasanbegović je demantovao da je na kontroverznoj fotografiji koja je proteklih meseci kružila hrvatskim medijskim prostorom nosio ustašku kapu.

„To nije bila ustaška kapa. Čini mi se da je fotografija nastala 1993. godine u Splitu gde sam kao dvadesetogodišnji student slučajno susreo članove dobrovoljne jedinice hrvatske vojske i fotografisao se sa delom njihove uniforme“, rekao je Hasanbegović i dodao da je osoba čiju je kapu nosio dve godine kasnije poginula u ratu u BiH.

Hasanbegović se ogradio od ustaških simbola koje su nosile osobe na komemoraciji blajburškog masakra i odbacio tezu da od dve komemoracije, onoj u Jasenovcu pristupa sa manje žara.

„Postoji značajna razlika između Blajburga i Jasenovca. Tokom 50 godina bilo je zabranjeno organizovati komemoracije za žrtve zločina počinjenih u Blajburgu, dok su manipulacije zločinima počinjenih u Jasenovcu i preterivanje sa brojem žrtava bili jedan od sastavnih elemenata jugoslovenskog komunističkog režima i njegove ideologije“, rekao je Hasanbegović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala