Gorbačov: Oholost SAD kriva za zahlađenje Rusije i Zapada

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMihail Gorbačov
Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Do zahlađenja odnosa između zapadnih zemalja i Rusije došlo je zbog oholosti Vašingtona, koji je sebe smatrao pobednikom u Hladnom ratu i nije priznavao ulogu Moskve u poboljšavanju odnosa, izjavio je bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov u intervjuu za Sandej Tajms.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Stoltenberg: NATO ne želi hladni rat sa Rusijom

„Oni nisu bili iskreno zainteresovani da pomognu Rusiji da postane stabilna i jaka demokratska država. Mislili su da su je smanjili. Tokom tog procesa su izgubili poverenje koje smo izgradili“, izjavio je Gorbačov.

On je komentarisao jedan od prelomnih trenutaka za odnose Moskve i Zapada — pridruživanje Krima Rusiji i podržao akcije Ruske Federacije.

„Ja sam uvek za slobodno izražavanje volje naroda, a na Krimu je većina želela da se ujedini sa Rusijom“, izjavio je Gorbačov.

Zamak Lastočka na Krimu - Sputnik Srbija
Svet prihvata da je Krim deo Rusije (video)

On je dodao da bi i sam slično uradio da je bio na mestu predsednika Rusije. Prema njegovim rečima, on bi mogao da odustane od odluke samo zato što je tada „još uvek postojao Sovjetski Savez, a Krim je bio njegov deo“.

Govoreći o raspadu Sovjetskog Saveza, bivši predsednik SSSR-a je rekao da je „uvek želeo samo da ga reformiše, a nikada nije težio njegovom raspadu“.

„Meni je žao što je nestala velika država sa ogromnim mogućnostima i resursima. Istinu govoreći, da sam još uvek na vlasti, ona bi i dalje postojala“, izjavio je Gorbačov.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala