Crnogorski parlament smenjuje Ranka Krivokapića

Pratite nas
Crnogorski parlament raspravlja o razrešenju predsednika Skupštine Ranka Krivokapića, kome poslanici, između ostalog, zameraju da je odgovoran za „zatiranje srpskog jezika“, odnos prema SPC, ali i to da je sledio politiku najuticajnijeg vladajućeg DPS-a.

Sa druge strane, iskazali su mu priznanje za doprinos demokratizaciji, prenela je RTCG.

Međutim, još se ne zna koja je većina potrebna za njegovu smenu. Nezvanično, Krivokapić je rekao da je za razrešenje potreban 41 glas, odnosno većina koja ga je izabrala, dok u DPS-u smatraju da je dovoljna prosta, odnosno većina prisutnih poslanika.

Crnogorska Skupština - Sputnik Srbija
Haos u crnogorskoj Skupštini — umalo tuča Đukanovića i poslanika (video)

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković podsetio je da je njegova stranka pokrenula inicijativu za smenu Krivokapića, i istakao da DPS veruje da je zahtev za smenu šefa parlamenta utemeljen.

„Pre nekoliko godina počele su da se slažu kockice, a sada sklopljeni mozaik zahteva ovakvu inicijativu“, kazao je Vuković.

Vuković je ocenio da je Skupština dosad bila institucija koja se poštuje. On je rekao da u ovom trenutku DPS ne može da pristane da bude „mimo sveta“.

„Da ovaj dom bude vođen od strane pobornika politike apsolutnog oponiranja svega znači demokratsku razvojnu ambiciju Crne Gore“, rekao je Vuković.

Nezavisni poslanik Dritan Abazović rekao je da njegov klub neće smenjivati Krivokapića jer ga nije ni birao. Za Krivokapića je kazao da je odličan igrač, ali da „gnjavi loptu“.

„Optužbe da je uveo parlamentarnu diktaturu ne stoje, i one mogu da budu samo izgovor ljudima koji ne razumeju demokratiju, jer su upali sa pripravničkim stažom ovde i sa ulice“, rekao je Abazović.

Generlani sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i premijer Crne Gore Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Kako će Zapad reagovati na Milov „zatvoreni poker“

Draginja Vuksanović iz SDP-a, čiji je lider Krivokapić, kazala je da su SDP i Krivokapić neugodni svedoci svih dela i nedela u proteklih 25 godina.

Ona je rekla da je potrebno podsetiti na neke lekcije iz istorije.

„SDP i Krivokapić nisu vodili politiku rat za mir, nisu deportovali muslimane, nisu bili saučesnici Kaluđerskog laza i Bukovice. Ko je to uradio? Upravo oni koji su pred referendum napravili otklon od te politike, i čestitam im na tome“, rekla je Vuksanovićeva.

Ona je podsetila da je SDP sprečio prodaju EPCG-a i potapanje Tare, navodeći kako SDP i Krivokapić nisu doneli pogubne odluke o privatizacijama koje su hiljade radnika ostavili bez posla.

Poslanik DF-a Emilo Labudović rekao je da mu je žao što Krivokapić odlazi s funkcije, ali ne zato što će izgubiti Crna Gora, već zato što će, kako je poručio, na njegovo mesto doći neko gori. Zamerio je Krivokapiću odnos prema SPC i srpskom jeziku, na šta mu je Krivokapić odgovorio da nije rušio i palio crkve.

Krivokapić je rekao da se svi moramo promeniti nabolje, da bismo menjali Crnu Goru.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Đukanović čisti da ne bude počišćen

„Treba i opozicija i onaj časni deo vlasti, jer narod strada“, rekao je Krivokapić.

Bošnjaci su Krivokapića pohvalili da je doprineo demokratizaciji.

Poslanik SDP-a Džavid Šabović rekao je da su se u parlamentu okupili da na proslavu nezavisnosti smene onog ko je od početka bio za nezavisnost, a po nalogu onih kojih su organizovali referendum protiv te nezavisnosti.

„Velika mana Ranku je što nije optužen da je stekao nezakonito makar neki evro na račun države. Ja bih rekao evro, vi drugi biste rekli milion, jer vi ispod evra ne brojite“, kazao je Šabović.

On je kolegama iz DPS-a poručio da je Krivokapić sve ono što oni, kako je rekao, nisu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala