Kameron uporedio Putina sa DAEŠ-om

© AP PhotoPredsednik Rusije Vladimi Putin i britanski premijer Dejvid Kameron
Predsednik Rusije Vladimi Putin i britanski premijer Dejvid Kameron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvo je Boris Džonson uporedio EU sa nacistima, a sada britanski premijer Dejvid Kameron privlači još više kontroverze u debatu o „bregzitu“ nakon povlačenja paralele između ruskog predsednika Vladimira Putina i terorističke grupe DAEŠ, rečima da bi i jedni i drugi bili srećni da vide Veliku Britaniju van EU.
Britanski premijer Dejvid Kameron - Sputnik Srbija
Kameron: Neće biti drugog referenduma

Kameron, koji i dalje gura svoje viđenje da Britanija ostane članica evropskog bloka, odgovorio je na nedavne kritike nakon što je rekao da će se Evropa suočiti sa povećanim rizikom od izbijanja rata ukoliko Velika Britanija napusti EU.

„Nikada nisam rekao da će, ako napustimo EU u četvrtak, rat početi u petak“, rekao je premijer gostima na Svetskom ekonomskom forumu, pre nego što je izjavio da bi Putin i Abu Bakr el Bagdadi, vođa terorističke grupe DAEŠ, pozdravili „bregzit“.

„Treba postaviti pitanje: Ko bi bio srećan ukoliko bismo napustili EU? Putin bi bio srećan i, pretpostavljam, Bagdadi bi bio srećan.“

​„Ali naši prijatelji u Australiji, Novom Zelandu, Americi i u celom svetu i Evropi govore da je izlazak naša stvar, da je to naš izbor, iako bi oni želeli da ostanemo i misle da je to dobro i za nas i za njih.“

Komentari su već privukli pažnju kritičara, koji su britanskog premijera optužili za bezrazložno dizanje uzbune tokom čitave kampanje usmerene na ostanak Britanije u EU.

​Kameron je ismejan nakon što je tvrdio da bi Evropa mogla da uđe u rat u slučaju „bregzita“, dok je bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson optužen za rasizam nakon što je rekao da je „polu-kenijsko“ poreklo američkog predsednika Baraka Obame dovelo do „predačke odbojnosti“ prema Britaniji i da je imalo uticaj na njegov poziv Londonu da ostane u EU.

​Iako su Rusija i Velika Britanija bile suprotstvaljene u nekoliko pitanja, obe zemlje su umešane u antiterorističku kampanju protiv DAEŠ-a na Bliskom istoku i obe zemlje su slale vazdušne snage usmerene na uništavanje terorističkih grupa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala