Oko 900 novinara u Turskoj ostalo bez posla

© Flickr / Carmen Alonso Suarez / PrensaTurske novine - ilustracija
Turske novine - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oko 900 novinara u Turskoj je izgubilo posao od početka godine, što izaziva veliku zabrinutost o stanju slobode govora u toj zemlji, navodi se u izveštaju tursko-britanskog projekta „Pres for fridom“.
Turski novinari pokrivaju usta crnom trakom pre suđenja Kanu Dundaru, glavnom uredniku opozicionih novina Džumhurijet i Erdemu Gulu, predstavniku iz Ankare, ispred suda u Istambulu. - Sputnik Srbija
Dva novinara u Turskoj osuđena na zatvor

Samo u aprilu posao je izgubilo 160 novinara, a od početka godine taj broj je dostigao cifru od 894. Uporedo, 104.904 veb-sajtova je blokirano i preuzeta kontrola nad dva lista i jednom agencijom zbog podrške koju su pružali opozicionom islamističkom propovedniku u SAD Fetulahu Gulenu.

Pored toga, od početka godine zabeleženo je 200 napada na novinare, dok su sirijskog novinara Zahara Alšurgata ubili na jugoistoku zemlje pripadnici DAEŠ-a.

Kada je reč o hapšenju, od početka godine 33 novinara je pritvoreno, od kojih je 12 izašlo na sud, a dodatnih 12 optuženo je za ruganje turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, dodaje se u izveštaju.

„Odnos države prema novinarima koji se bave  traženjem informacija kao da su teroristi ili špijuni pokazuje slobodu govora u zemlji“, navode autori.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala