Čitaku: Kosovo na putu da bude slobodno i ravnopravno

© AFP 2023 / GEORGES GOBETVljora Čitaku
Vljora Čitaku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku izrazila je danas ponos zbog nedavnih uspeha koje je, kako je ocenila, Kosovo postiglo, ali i uznemirenost što su mnogi Srbi gnevni zbog tih vesti.

„U poslednjih nekoliko nedelja dokazali smo da smo na nepovratnom putu da postanemo ravnopravni član porodice slobodnih zemalja u svetu“, rekla je ona na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

Sedište FIFA u Cirihu - Sputnik Srbija
Kosovo posle UEFA, primljeno i u FIFA

Čitaku je kazala da pripada generaciji koja je „prošla kroz najgore — genocid, masakre, diskriminaciju“, ali i koja je bila svedok nečemu što se smatralo nemogućim, a postalo moguće, a to je „rađanje nove države“.

„Uspeli smo ne zato što smo bili moćni, nego što smo imali pravo i nadu da budemo jednaki, slobodni i da igramo. Mi jesmo jednaki, slobodni i igraćemo“, rekla je ona uz ocenu da je prijem u FIFA i UEFA, velika pobeda za jednakost i sport i dokaz da sport nema granice.

Kako je dodala, još jedan uspeh za Kosovo je preporuka Evropske komisije da se kosovskim građanima odobri bezvizni režim.

Iako slavi uspehe i ima razloga za ponos, Kosovo ima i nerešenih pitanja, a jedno od njih je sudbina nestalih osoba, 17 godina posle rata, a u rešavanju tog pitanja, prema njenom mišljenju, „imperativ je da Srbija otvori svoje arhive“.

Ona je poručila da Kosovo želi novo poglavlje u regionu, ali da to treba da žele sve strane.

Patrijarh Irinej - Sputnik Srbija
Kosovo će ostati naše, ako ga budemo nosili u duši

Za Briselski dijalog je rekla da on nije cilj sam po sebi i istakla da će Priština u okviru ustava primeniti svaki sporazum postignut sa Beogradom u Briselu.

„Ali srpski predsednik poredi Kosovo sa Islamskom državom… A Kosovo je, naprotiv, aktivan partner koji se sa ostatkom Evrope bori protiv Islamske države i vidi je kao pretnju“, rekla je kosovska ambasadorka.

Za Kosovo je rekla da je to sekularna republika koja je postala zagovornik međuverskog dijaloga u regionu.

„Svesni smo izazova koji su ispred nas i naša je dužnost da ostavimo iza sebe nezavisno i slobodno Kosovo, prosperitetnije i u miru sa svim susedima, koje će biti aktivni član globalne zajednice. Vredi boriti se za to“, zaključila je Čitaku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala