Mladi ruski naučnik spreman za transplantaciju glave

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaValerij Spiridonov
Valerij Spiridonov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italijanski neurohirurg Serđo Kanavero i njegov kineski kolega Sjaopin Ren spremni su za transplantaciju glave mladom ruskom naučniku koju će izvesti prema takozvanim protokolima „heven“ i „gemini“.

„Naučnici sada imaju pouzdan dokaz o održivosti protokola ’gemini‘ i ’heven‘ i ja sam siguran da će ruski hirurzi biti zainteresovani da se pridruže svojim kineskim kolegama u ovoj oblasti“, rekao je dr Kanavero Valeriju Spiridonovu, koji se dobrovoljno prijavio da bude prvi čovek koji će da se podvrgne presađivanju glave.

Valerij Spiridonov, tridesetogodišnji kompjuterski stručnjak iz Vladimira u Rusiji, pati od Verdnig-Hofmanovog poremećaja — bolesti koja napada mišiće sa kojom se ne živi duže od 20 godina. Sada postoji šansa da se njegov život produži i usput potpomognu naučna istraživanja.

Valerij Spiridonov - Sputnik Srbija
Prva transplantacija glave — italijansko-ruska operacija

U nizu članaka objavljenih u medicinskim časopisima, Kanavero i Sjaopin su pisali da izvođenje zahvata po protokolu gemini minimalno oštećuje nerve i ćelije, kao i da sprečava moždanu smrt štiti i mogućnost da pacijent posle transplantacije pati od jakih bolova.

Dr Kanavero smatra da je problem u tome što će biti potrebno najmanje 30 minuta da se odsečena glava poveže sa telom davaoca i obezbedi normalan protok krvi.

Kineski hirurzi su već testirali novi način transplantacije glave.

Na pitanje kada će Valerij biti operisan, dr Kanavero je rekao da je zahvat planiran za narednu godinu u Kini.

„Mi smo već sve dokazali što smo morali da dokažemo“, rekao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala