Obrt u Brazilu: Nastavlja se postupak smene predsednice

© AFP 2023 / Andressa Anholete Brazilski parlament
Brazilski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
U najnovijem obrtu situacije nakon što je vršilac dužnosti predsednika Donjeg doma brazilskog parlamenta Valdir Maranjao u ponedeljak poništio odluku o pokretanju opoziva brazilske predsednice Dilme Rusef, postupak se izgleda nastavlja jer je Maranjao danas saopštio da je promenio odluku o poništenju.
Dilma Rusef predsenica Brazila - Sputnik Srbija
Opoziv predsednice Brazila deo tihe ofanzive SAD?

Time je put za smenu brazilske predsednice deblokiran, budući da je juče i predsednik Senata rekao da će  Gornji dom nastaviti glasanje o suspenziji.

Zaokretom koji je učinio Maranjao okončan je rascep između lidera Kongresa, koji su pristalice Rusefove pokušavale da iskoriste kako bi se usprotivile postupku njene smene.

Rusefova, pripadnica levičarske Radničke partije, optužena je da je nelegalno manipulisala vladinim računima tokom kampanje za reizbor 2014. godine, kako bi prikrila ozbiljnost ekonomske situacije.

Ona tvrdi da je proces pretvoren u puč desničara tokom druge godine njenog drugog mandata.

Sputnjik - Sputnik Srbija
#SvetSaSputnjikom: Uticaj Kine i Rusije u Latinskoj Americi raste (audio)

Smena Rusefove se sada čini sve izvesnijom budući da je velika većina članova Donjeg doma sredinom aprila glasala za to da se njen slučaj stavi pred Senat.

U Senatu je već 50 od 81 senatora reklo da planiraju da glasaju za njeno suđenje, što je mnogo više od proste većine potrebne za otvaranje postupka.

Rezultat glasanja se očekuje u četvrtak, a nakon toga bi ubrzo trebalo da usledi odlazak Rusefove iz predsedničkih prostorija. Ministri navodno već prazne svoje fijoke i stolove.

Kada bude suspendovana sa dužnosti, Rusefova će se suočiti sa višemesečnim suđenjem, pri čemu će na kraju biti potrebna dvotrećinska većina da je smeni sa funkcije.    

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala