Njujork spreman za biološki napad

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARYPolicija na Grand Central metro stanici u Njujorku
Policija na Grand Central metro stanici u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo za unutrašnju bezbednost rasulo je u metrou Njujorka siguran gas bez boje i mirisa, da bi razjasnilo kako bi se razvijali događaji u slučaju terorističkog napada sa primenom biološkog ili hemijskog oružja.
Virusi - ilustrcija - Sputnik Srbija
Virusi — top-lista biološkog oružja

Prema saopštenju televizije Ej-Bi-Si, vlasti su obratile pažnju na potencijalnu pretnju širenja rasprskanog ricina ili spora antraksa na jednoj od najvećih saobraćajnica u zemlji.

Vežbe će trajati pet dana. Na platformama tri stanice (Grand central, Tajms skver i Pen stejšen) nastaviće se sa prskanjem gasa, a analizatori gasova će snimati njegovu koncentraciju na više od 55 stanica. Analiza rezultata će omogućiti da se odredi brzina širenja otrovnih materija na osnovu čega će biti razvijen dodatni sistem zaštite stanovništva.

Slične vežbe policija Njujorka već je izvodila u julu 2013. i tada je gas bio pušten na tri nadzemne i četiri podzemne stanice.

Metro u Njujorku je najveći metro na svetu po broju stanica (469), a sedmi na svetu po dnevnom prometu putnika (5,65 miliona ljudi).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala