Gatilov: Amerika više ne insistira na odlasku Asada sa vlasti

© Sputnik / Mihail Voskresenski / Uđi u bazu fotografijaGenadij Gatilov
Genadij Gatilov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti SAD više ne insistiraju na pitanju sudbine sirijskog predsednika Bašara el Asada, a njegov odlazak sa vlasti nije uslov u pregovorima za pronalazak političkog rešenja u toj zemlji, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Genadij Gatilov.

Prema njegovoj oceni, vlasti SAD pokušavaju da od Rusije dobiju potvrdu da će Asad sa predsedničke funkcije otići kada se proces pregovora završi, i govore o potrebi postojanja prelaznog perioda.

Zastave Rusije i SAD - Sputnik Srbija
Rusija i SAD za obustavu svih napada na civile u Siriji

„Naš stav je i dalje da o političkoj sudbini Asada nećemo odlučivati mi, kao što je to zapisano u ženevskom komunikeu, koji je usvojen još 2012. godine od strane Međunarodne grupe podrške Siriji“, rekao je on.

Iz ruskog Ministarstva odbrane takođe je saopšteno da je više od 70 boraca došlo iz Turske kako bi pojačalo redove Nusra fronta, a zajedno sa njima i tri kamiona sa municijom.

Pored toga, navodi se da ta teroristička organizacija nastavlja da vodi borbena dejstva sa ciljem da osujeti režim prekida vatre u sirijskom gradu Alepu, a za protekla 24 sata granatirano je nekoliko četvrti tog grada.

Kada je reč o primirju, broj naseljenih mesta koja su se priključila režimu prekida vatre povećan je na 97, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Istovremeno, iz sirijske vojske saopšteno je da je režim prekida vatre u Alepu produžen za dodatnih 48 sati, do srede u ponoć.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala