Rusija i SAD za obustavu svih napada na civile u Siriji

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i SAD
Zastave Rusije i SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva i Vašington insistiraju da sve strane konflikta u Siriji obustave sve napade na civile u toj zemlji, kao i na infrastrukturne objekte, navodi se u zajedničkom saopštenju Rusije i SAD.

Kako se navodi, Rusija i SAD će pojačati napore kako bi se pronašlo političko rešenje za Siriju kroz međusirijske pregovore u Ženevi, u organizaciji UN.

Sirijski grad Alep - Sputnik Srbija
Nusra front građao aerodrom i stambene četvrti u Alepu

Istovremeno, Moskva i Vašington će preduzeti mere kako bi se utvrdila teritorija koju kontrolišu teroristi Nusra fronta i DAEŠ-a, a zatim će biti razmotreni konkretni koraci kako bi se iskorenila pretnja po sirijsku, ali i međunarodnu bezbednost od strane tih terorističkih organizacija.

U saopštenju koje je objavljeno na veb-sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije navodi se i da će Moskva intenzivirati saradnju sa Damaskom kako bi se minimalizovala upotreba avijacije u rejonima gde stanuju civili koji podržavaju primirje.

„Ponovo želimo da istaknemo našu posvećenost očuvanja primirja u Siriji, kao i našu želju da se režim prekida vatre proširi na celokupnu zemlju“, stoji u saopštenju.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Rusija i SAD otvaraju zajednički centar za nadgledanje primirja u Siriji

Dodaje se da će Rusija i SAD izvršiti sve neophodne pritiske kako bi se obezbedila neprekidna dostava humanitarne pomoći celokupnom stanovništvu Sirije.

Lavrov i Keri uzajamno čestitali pobedu nad fašizmom

Šefovi diplomatija Rusije i SAD čestitali su jedan drugom Dan pobede nad fašizmom i istakli neophodnost očuvanja istine o Drugom svetskom ratu.

Tokom telefonskog razgovora, koji je inicirala američka strana, bilo je reči i o situaciji u Siriji, a Lavrov je istakao da Vašington mora da napravi razliku između pripadnika sirijske opozicije od terorista.

„Neophodno je preseći sve pokušaje dolaska novih ekstremista kroz teritoriju Turske“, istaknuto je prilikom razgovora, a navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala