Bliski istok bi američke lovce mogao zameniti ruskim

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaSu-34 taktički je višenamenski lovac-bombarder 4.++ generacije
Su-34  taktički je višenamenski lovac-bombarder 4.++ generacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki senatori koji se zalažu za prodaju lovaca zemljama Persijskog zaliva u vrednosti od devet milijardi dolara, strahuju da bi zbog kašnjenja isporuke te zemlje mogle da se okrenu konkurentima, među kojima je i Rusija, piše američki list „Volstrid džurnal“.

„Amerika ne bi smela da propusti ovakvu priliku da proširi svoj uticaj na Bliskom istoku i osigura industrijsku dominaciju“, citira „Volstrit džurnal“ jednog od senatora iz štaba Džona Mekejna, koji se pismenim putem obratio administraciji američkog predsednika Baraka Obame.

S-300 - Sputnik Srbija
Isporuka S-300 Iranu uznemirila Izrael i Saudijsku Arabiju

Kako navodi list, reč je o isporuci lovaca F-16 kompanije „Lokid Martin“, kao i o lovcima F-15 i F/A-18 kompanije „Boing“.

„Mi razumemo da je takve porudžbine neophodno veoma pažljivo razmotriti, ali proces donošenja odluke se dosta odužio“, navodi se u pismu.

Prema mišljenju senatora, pre svega je neophodno realizovati ugovor sa Katarom i Kuvajtom, a kao primer neuspešne realizacije list je naveo nedavnu kupovinu 28 evropskih lovaca od strane Kuvajta.

Istovremeno, Bahrein bi mogao da u ovaj posao uloži dve milijarde dolara, Kuvajt tri, dok bi Katar na lovce potrošio četiri milijarde.

List navodi da je razlog za ovoliko kašnjenje vojna podrška američkih vlasti Izraelu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala