Otkud Preletačeviću krila

© Youtube/SarmuprobonisiLjubiša Preletačević Beli
Ljubiša Preletačević Beli - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Španska serija“ o izborima i brojanju glasova još nije završena, ali jedno je sigurno, najveće iznenađenje je napravila lista Ljubiše Preletačevića Belog na lokalu u Mladenovcu. Svojevrsna parodija političkog sistema je pokazala u kakvoj parodiji zaista živimo i dokle smo stigli.

Već tri decenije nas sa malih ekrana zasmejava lik Srećka Šojića kojeg fantastično igra čuveni Lane Gutović. Sada se taj lik zaista preselio, tačnije dojahao na političku scenu Srbije u vidu izmišljenog lika Ljubiše Preletačevića Belog. Galopom na belom konju je pretekao i DS, i SPS, LDP i SDS i završio na drugom mestu, iza vladajuće partije SNS. To sve ne bi bilo čudno da listu ne predvodi fiktivni lik, koji kao da je pozorišnu scenu zamenio političkom i nastavio svoju ulogu komedijaša, ovoga puta po ulicama Mladenovca.

Za samo 38 dana kampanje, koja je trebalo da predstavlja anti-kampanju, lista SNP (Sarmu probo nisi) osvojila je neverovatnih 21,1 odsto glasova i dobila 13 odbornika u lokalnom parlamentu. U trku su ušli bez novca, bez sponzora, bez političkog iskustva, samo sa idejom „sprovođenja konačne i potpune banalizacije javnog života i političkog sistema u Mladenovcu“.

Ko to tamo broji (video)

Verovatno ni sami nisu svesni koliko su tome uspeli. Snimajući video-klipove u kojima se šale na račun vlasti i opozicije, podsmevajući se demagoškim floskulama koje ovi ponavljaju kao papagaji već godinama i decenijama, izazvali su veliku pažnju kod svojih sugrađana. A kako i ne bi, kad su na originalan i satiričan način (na kome bi im možda i Koraks pozavideo) predstavili postojeću političku scenu, sve njene prljave igre, borbu za vlast i novac, a sve pod parolom „da Srbiji i srpskom narodu bude bolje“.

Možda im je Mladenovac kao opština u kojoj žive bila prioritet, ali poruka koju su poslali doseže mnogo dalje. Mladenovac je postao metafora za celu političku Srbiju. Ogledalo sistema u kome živimo i preživljavamo već tri decenije. Pokazao je koliko Srbija vapi za novim licima koji će zameniti istrošene, „izlizane“, večite lidere stranaka. 

Beli Preletačvić - Sputnik Srbija
On je obeležio izbore 2016. — Ljubiša Preletačević Beli!

„Mladenovac danas“ to nabolje pokazuje. I dobro je što se desio „Mladenovac“. Svi će imati vremena da razmisle o tome. Jer šta bi bilo da se „Mladenovac“ nije desio Mladenovcu, nego celoj Srbiji? A desio bi se samo da su momci iz SPN-a imali više vere će njihova „igra banalizacije sistema“ imati ovakvu podršku. Da su bili samo malo „luđi“ i izašli na republičke izbore… I tamo bi napravili „haos“. Ne zato što nude Srbiji put u EU, niti savez sa Rusijom. Ne zato što imaju ekonomski plan koji će ojačati srpsku privredu. Ni zato što su lepi, ni zato što što obećavaju strane investitore. Već zato što je narodu toliko muka od svega i svih da su spremni da glasaju i za izmišljene likove. Razne Šojiće, Preletačeviće i Prilepke… Zaključak je jednostavan. „Nešto je trulo u državi“… našoj. I nije narod lud. Ili ne bar toliko lud. Ako su i izmišljeni likovi bolji od onoga što vi nudite, onda…

Srpski izbori, zapadna ocena — ruski efekat

Oni nisu hteli vlast… Oni nisu političari. Oni su samo momci koji su odigrali predstavu pod naslovom „Sprovođenje konačne i potpune banalizacije javnog života i političkog sistema u Mladenovcu“. I toliko uspeli u banalizaciji… Ali na nesreću (ili na sreću) ne samo u Mladenovcu.

Luki Maksimoviću, alijas Ljubiši Preletačeviću Belom, i njegovim drugarima svaka čast. Direktno su „otreznili svoje dvorište“, indirektno — celu zemlju. A vi ostali… Pamet u glavu što pre, dok cela Srbija ne postane „Mladenovac“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala