Direktor CIA protiv objavljivanja tajnih podataka o 9. septembru

© Flickr / Erik bij de VaateZnak CIA na zidu
Znak CIA na zidu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef CIA Džon Brenan kritikovao je moguće objavljivanje 28 stranica zajedničkog izveštaja Kongresa o terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine u kojem bi se mogle nalaziti informacije o povezanosti terorista sa Saudijskom Arabijom.
Teroristički napad na Njujork 11. septembra 2001. - Sputnik Srbija
Saudijska Arabija umešana u terorističi napad na SAD?

Kako je saopštio načelnik spoljnoobaveštajne službe SAD televiziji En-Bi-Si, informacije koje se nalaze u tajnim dokumentima su „netačne i neproverene“. Po njegovim rečima, izveštaj koji je napisan 2002. godine je „preliminarni pregled“, pitanja koja su u njemu pokrenuta su kasnije bila pažljivo proučena.   

Brenan je podsetio da je Komisija za istraživanje terorističkih napada došla do zaključka da nema nikakvih dokaza da su zvanični Rijad i njegovi određeni predstavnici pružali finansijsku pomoć terorističkoj organizaciji Al Kaida.

Direktor CIA se plaši da određeni ljudi mogu iskoristiti citate iz tajnog izveštaja o tome kako napravili razdor u „veoma jakim odnosima SAD i Saudijske Arabije, koji se razlikuju samo po pristupima rešavanju određenih regionalnih problema“.

Ranije je saopšteno da će se američki činovnici sastati sa direktorom Nacionalne obaveštajne službe SAD Džejmsom Kleperom radi razgovora o ovom pitanju — upravo on je taj koji odlučuje da li će se sa dokumenta biti skinuta oznaka tajnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala