Saudijska Arabija umešana u terorističi napad na SAD?

© AP Photo / David KarpTeroristički napad na Njujork 11. septembra 2001.
Teroristički napad na Njujork 11. septembra 2001. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki senator Kirsten Džilibrand i bivši senator Bob Grejem pozvali su predsednika SAD Baraka Obamu da otkrije tajne izveštaje o terorističkim napadima 11. septembra, piše „Indipendent“.
Rijad, prestonica Saudijske Arabije - Sputnik Srbija
Saudijska Arabija: Smrtna kazna za 47 osuđenih za terorizam

Sam izveštaj, koji je pripremila dvopartijska komisija, objavljen je 2003. godine ima više od 800 stranica. Skoro kompletan dokument je dostupan javnosti, osim poslednje glave od 28 stranica, koja je odmah postala tajna zbog nacionalne bezbednosti.

Prema rečima Grejema, koji je dok je bio senator bio i član komisije o istrazi, u izveštaju se detaljno govori o onima koji su pomagali saudijskim građanima koji su oteli avione i njima udarili u zgrade Svetskog trgovinskog centra i Pentagona da se obuče za pilote u SAD.

Govori se da su oni stigli u Sjedinjene Države bez bilo kakvog pilotskog iskustva, ali zahvaljujući saradnji predstavnika saudijskih vlasti Omara el Bajumija, snabdeli su ih novcem i upisali u pilotsku školu. Na pitanje ko je zapravo podržao buduće teroriste — vlada zemlje, bogatiji građane ili blagotvorni fondovi — Grejem je odgovorio: „Svi gorenavedeni“.

Militanti Islamske države - Sputnik Srbija
Islamska država bi mogla da ponovi 11. septembar

Kirsten Džilibrand je izjavio da treba otkriti dokument uoči posete Baraka Obame Saudijskoj Arabiji, koja je zakazana za 21. april.

„To je potrebno kako bi predsednik mogao da razmotri sa saudijskim rukovodstvom pitanja koja se navode u izveštaju“, naveo je Džilibrand.

Po mišljenju bivšeg kongresmena iz Floride i direktora CIA Portera Gosa, podaci o umešanosti Saudije Arabije u terorističke napade su bili tajna iz političkih razloga: administracija predsednika Džordža Buša ne želi da pogoršavaju odnose sa Rijadom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala