Otet još jedan Srbin u Libiji

© AFP 2023 / MAHMUD TURKIATripoli, Libija
Tripoli, Libija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državljanin Srbije Miroslav Tomić (36) otet je u subotu u Libiji. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u stalnom je kontaktu sa libijskim vlastima.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije potvrdili su ovu informaciju za „Večernje novosti“, ističući da su u stalnom kontaktu sa libijskim vlastima, sa kojima čine sve da se ova situacija što pre razreši i naš državljanin što pre nađe na slobodi.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Srbi — kolateralna šteta u Libiji

Kako saznaje ovaj beogradski list, Tomić, koji radi na naftnim poljima udaljenim od glavnog grada Tripolija 1.200 kilometara, otet je kod naftne bušotine „Mesina oilfild“, koja je u vlasništvu kompanije „Arabijan gold oliv kompani“. Inače, bušotina se ne nalazi u zoni sukoba, zbog čega se pretpostavlja da su otmicu izvršile lokalne kriminalne grupe, najverovatnije kako bi tražili otkup.

Potraga je započela odmah po prijavi nestanka, prenosi B92.

Prema nezvaničnim informacijama, Tomić je najverovatnije otet dok je obilazio naftne bušotine. Inače, u Libiji živi poslednjih 20 godina i zaposlen je u nemačkoj kompaniji „Ferostal“, koja se bavi održavanjem naftnih cevi i postrojenja, a u ekipi je jedini Srbin. Kako se moglo čuti, on je, kao i ostali zaposleni, dobio garancije da će biti bezbedan, tim pre što postoji obezbeđenje oko naftnih polja.

Pre pet godina, firma je evakuisala svoje radnike iz zona sukoba, a otmica se odigrala u mirnom delu zemlje, zbog čega se i pretpostavlja da je izvršena kako bi se tražio otkup. Tomić, čija porodica živi u selu Brasina kod Malog Zvornika, do pre tri nedelje je bio u Srbiji, a planirao je da se vrati u julu kako bi sa suprugom i dvojicom maloletnih sinova otišao na zajednički odmor. Poslednji se sa njim, dan pre otmice, čuo prijatelj koji takođe živi i radi u Libiji. O nemilom događaju, Tomićevu porodicu obavestili su nadležni iz kompanije „Ferostal“.

Novembra prošle godine u blizini Sabrate kidnapovani su službenici srpske ambasade u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić. Nažalost, ubijeni su 19. februara prilikom američkih vazdušnih napada na uporište Islamske države.

Sredinom januara ove godine, posle deset meseci zarobljeništva iz zatvora u Tripoliju pušten je Srđan Babić. Bivši telohranitelj Zorana Đinđića, radio je za francusku kompaniju „Argus“, koja se bavi poslovima fizičkog obezbeđivanja diplomatskih i privrednih misija.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala