Vučić: Srbi — kolateralna šteta u Libiji

© Tanjug / Tanja ValičAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je zvanično potvrđeno da su dvoje srpskih državljana Slađana Stanković i Jovica Stepić ubijeni u Sabrati, u vazdušnom udaru američkih snaga koje su bombardovale položaje islamista i drugih grupa bliskih DAEŠ–u.

Vučić je rekao da je, prema operativnim saznanjima, najodgovorniji za kidnapovanje srpskih državljana pripadnik porodice Ahmeda Abašija, koja se bavi krijumčarenjem i prebacivanjem ljudi prema Italiji, a koji nije pripadnik DAEŠ–a, ali koji blisko sarađuje sa njima.

Mesto napada američkih aviona na kamp DAEŠ-a u Sabarti, Libija. - Sputnik Srbija
Tela srpskih državljana preneta u Tripoli

Vučić je dodao da je to bila prva velika talačka kriza sa kojom se suočila Srbija, da je srpska služba postupala izuzetno profesionalno i da veruje da bi građani Srbije bili oslobođeni da nisu ubijeni u američkom bombardovanju.

Srbija nije nikad direktno pregovarala sa onima koji su Srbe oteli, dodao je, ali je držala stvari pod kontrolom i nedeljno dobijala dokaze o zdravstvenom stanju dvoje državljana, kao i da je srpska služba sarađivala sa ruskom, američkom i drugim službama bezbednosti na rešavanju tog slučaja.

I danas je, kako je rekao, razgovarao sa američkim službama i da po svemu sudeći oni nisu imali saznanja da se osobe srpske nacionalnosti, ali i drugi stranci, nalaze na lokaciji koja je bombardovana.

„U sukobu drugih zemalja, ali i tuđih interesa, kao strašna kolateralna šteta, stradali su Srbi, ali i neki drugi“, rekao je Vučić, dodajući da su libijske snage nudile Srbiji zajedničku akciju oslobađanja, ali da je procenjeno da bi takva akcija dovela do mnogo žrtava.

Vučić je rekao i da je ambasador SAD izjavio saučešće Srbiji.

Tela Slađane Stanković i Jovice Stepića biće dopremljena u Srbiju u ponedeljak, a premijer je izrazio saučešće njihovim porodicama.

Neprijateljstvo sa SAD neće vratiti ni Slađu ni Jovicu

Predsedik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije spreman da zaoštrava i kvari odnose sa SAD, jer su nam oni potrebni kao prijatelji i partneri, a ne kao neprijatelji, te će se zato ponašati ozbiljno i odgovorno, u najbojem interesu Srbije.

Mesto napada američkih aviona na kamp DAEŠ-a u Sabarti, Libija. - Sputnik Srbija
Oteti Srbi ubijeni u vazdušnom napadu SAD

Premijer je rekao da nije teško od SAD napraviti neprijatelje, ali da „to neće vratiti u život ni Slađu ni Jovana".

To nije zato što on nije hrabar, jer, dodao je, još dva meseca će biti premijer i imaće petlju i hrabrosti da svakom kaže šta misli.

„Zato pitam Amerikance da nam kažu da li su znali da su se na toj lokaciji nalazili i državljani Srbije", rekao je Vučić i dodao: „Dakle, ubile su ih američke bombe".

Dodao je i da mi, građani Srbije, dobro znamo koliko Amerikanci nisu hrabri.

„Ali, to što ću nekoga da opsujem sad neće vratiti u život ni Jovicu ni Slađanu. Tako da ću da se ponašam ozbiljno, odgovorno i u najboljem interesu Srbije. Makar to ne bilo u najboljem interesu mom lično, niti političke stranke koju vodim", kazao je premijer.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala