Kad nisu bili ustanici, Srbi su bili prognanici

© Tanjug / MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOSLJAVANJE, BORACKA I SOCIJALNA PITANJAAleksandar Vulin na proslavi 201. godišnjice Drugog srpskog ustanka u Takovu, kod Gornjeg Milanovca.
Aleksandar Vulin na proslavi 201. godišnjice Drugog srpskog ustanka u Takovu, kod Gornjeg Milanovca. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Takovu je danas obeležena 201. godišnjica Drugog srpskog ustanka, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručio je da Srbi znaju da kad god nisu bili ustanici bili su prognanici, i da je Srbija bila poštovana, uspešna i cenjena samo kada je sama odlučivala o sebi.

On je u Takovu istakao da je Srbiji danas potrebno jedinstvo, rad, stabilnost, snaga, ujedinjenje i mir koji ćemo, kako je rekao, čuvati diplomatijom, armijom i otvaranjem novih radnih mesta, škola, bolnica…

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Srbija obeležava Dan državnosti

Vulin je u Takovu kod Gornjeg Milanovca predvodio državnu delegaciju i ceremoniju obeležavanja godišnjice Drugog srpskog ustanka i položio venac Vlade Srbije u Spomen-kompleksu „Drugi srpski ustanak“.

„Srbi kad god nisu bili ustanici, bili su prognanici. Znaju Srbi da kad god nisu odlučivali sami o sebi o njima se odlučivalo loše, mimo njih. Znaju Srbi da samo slobodan čovek rađa slobodnog čoveka i da roblje slobodnog čoveka nikada nije rodilo“, rekao je Vulin.

On je kazao da je tako bilo pre 201 godinu, pre 1.000 godina i da će tako biti i za 1.000 godina.

Ministar je rekao da nijedna generacija u istoriji Srbije nikada nije želela da menja slobodu za nešto drugo.

„Zato će Srbi nastaviti da čuvaju svoju državu, da je brane i da daju odgovor u svojoj generaciji. U Miloševoj i Karađorđevoj odgovor je bila puška i jatagan, u mojoj i vašoj novo radno mesto, škola, bolnica, znanje, plač dečji. Svako odgovora na pitanje koje mu je dato, u vremenu u kojem mu je dato“, rekao je Vulin.

Takovski ustanak - Sputnik Srbija
Srbija obeležava dva veka od početka Drugog srpskog ustanka

Srbiji su, ponovio je, potrebni stabilnost, snaga, ujedinjenje i mir.

„Čuvaćemo to i diplomatijom i armijom i decom i školom i bolnicom“, istakao je ministar.

Kako je kazao, Srbi razumeju sve, ali ne mogu da razumeju da postoje narodi i ljudi koji se ne bore za slobodu niti da oni budu taj narod koji se ne bori za slobodu.

On je kazao da je Srbima najvažnija sloboda i da sve ostalo ne smatraju vrednim ljudskog trajanja.

„Takvi su Srbi. Znaju Srbi da je veliki Miloš (Obrenović) kao što znaju da je veliki i Karađorđe i znaju da ne bi bilo velike mudrosti Miloševe, da nije bilo velike hrabrosti Karađorđeve. Takođe znaju da je Miloš, pre nego što je pokazao mudrost, pokazao svoju hrabrost“, rekao je Vulin ističući da se pokazalo da su mudrost i hrabrost vrline koje idu zajedno.

Višnje - Sputnik Srbija
Vulin bere višnje

Vulin je ukazao i da Srba nema ako nisu slobodni i da zato danas čuvaju svoju zemlju, vole je i poštuju.

„Srbi i danas traže čvrstu, snažnu i ujedinjenu državu, moćnu armiju, snažnu diplomatiju, isto kao i pre dva veka, i hoće da razvijaju svoju zemlju“, naveo je Vulin.

On je ukazao da su takođe, spremni da se žrtvuju, stvaraju i čuvaju sve što je vredno.

„Rodili smo decu, dugujemo im da im ostavimo Srbiju vrednu njihovog života“, zaključio je ministar Vulin.

Obeležavanje 201. godišnjice izbijanja Drugog srpskog ustanka organizovao je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Opštinom Gornji Milanovac.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala