Sirija: Terorizam potiče iz Evrope

© AP Photo / David KarpBašar Džafari
Bašar Džafari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni pregovarač sirijske vlade u Ženevi Bašar Džafari ocenio je danas da terorizam potiče iz Evrope i da smo mi danas „žrtve evropskog terorizma iz Brisela, Pariza, Londona, Španije, Nemačke, Italije...“, jer je teroristima omogućen prolaz u Siriju i Irak.

„Danas imamo novi fenomen koji se zove evropski terorizam. Oni su ranije tvrdili da postoji arapski i islamski terorizam“, rekao je Džafari u intervjuu za „Juronjuz“, odgovarajući na pitanje koja je uloga Evrope u rešavanju sirijske krize.

Turska vojska - Sputnik Srbija
Turska vojska ubija kurdske civile u Siriji (video)

Džafari tvrdi da su evropske vlade omogućile „prolaz teroristima“ u Siriju i Irak.

„Teško je poverovati da terorista koji napusti Pariz, London, Brisel, Boston ili Australiju i dođe u Siriju bez vize i pasoša, prođe desetine zemlja i tursko-sirijsku ili jordansko-sirijsku granicu, to učini bez podrške obaveštajnih službi“, naveo je Džafari.

Prema njegovim rečima, za svakog teroristu koji dođe iz Evrope odgovorna je vlada, bez obzira da li je u pitanju francuska, britanska, belgijska, španska ili italijanska.

„Svaki terorista koji dođe kod nas, njegova vlada je odgovorna. Kada britanski, francuski i australijski premijeri zaprete da će im oduzeti državljanstvo po povratku u zemlju, šta to znači?! To znači da te vlade ohrabruju teroriste da ostanu u Siriji i da se ne vrate u Evropu“, kazao je Džafari.

Džafari ističe da bi te zemlje zabranile „protok terorista iz njihovih zemalja“, da stvarno žele da zaustave da oni izvode napade u Siriji i Iraku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala