Amerika zainteresovana za kosmodrom „Vostočni“

© Sputnik / Igorь Ageenko / Uđi u bazu fotografijaRaketa „Sojuz-2.1a” u Bajkonuru na kosmodromu „Vostočni”
Raketa „Sojuz-2.1a” u Bajkonuru na kosmodromu „Vostočni” - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodni partneri zainteresovani su za kosmodrom „Vostočni“ koji se trenutno gradi, ali za sada nema konkretnih planova za saradnju, izjavio je novinarima zamenik direktora Roskosmosa Sergej Saveljev, koji je trenutno u radnoj poseti Vašingtonu.
Lansiranje svemirske letelice „Sojuz TMS-17M“ sa kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija
„Vostočni“ — ruski nezavisni pristup kosomosu

„Svi međunarodni partneri su veoma zainteresovani napretkom radova i korišćenjem novog kosmodroma „Vostočni“. Za sada je rano da se govori o nečem konkretnijem, ali na kosmodromu se planira izgradnja lansirnih kompleksa za letove sa posadom, kao i zemaljska infrastruktura“, rekao je zamenik direktora „Roskosmosa“ Sergej Saveljev nakon sastanka sa predstavnicima NASA.

Za sada nema konkretnih predloga američke strane, ali u ruskoj kompaniji smatraju da je to pitanje bliske budućnosti.

Nedavno je zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin saopštio da će kosmodrom biti spreman za prva lansiranja pre roka. Planirano je da prva raketa bude lansirana 27. aprila.

Kosmodrom „Vostočni“ počeo je da se gradi 2012. godine u blizini grada Ciolkovski (ranije Ugljegorsk) u Amurskoj oblasti. Vostočni će biti prvi nacionalni kosmodrom za civilnu upotrebu i omogućiće Rusiji nazavisan pristup svemiru. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala