Rusefova: Boriću se za mesto predsednika Brazila (video)

© AFP 2023 / EVARISTO SA Dilma Rusef predsenica Brazila
Dilma Rusef predsenica Brazila - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Brazila Dilma Rusef je bez obzira na to što su poslanici nacionalnog kongresa odobrili opoziv izjavila da proces protiv nje nema pravnu osnovu i obećala da će se boriti za očuvanje svog mesta.

„Ovo je prevrat koji se spolja prikriva legalnim demokratskim procesom“, izjavila je Rusefova. „Ja živim u uverenju da mi je savest čista zbog svega što sam radila. Nisam uradila ništa protivzakonito ili zasnovano na nelegitimnosti“, izjavila je predsednica.

Ona je dodala da će nastaviti borbu za ostanak na mestu predsednika Brazila.

Dilma Rusef predsenica Brazila - Sputnik Srbija
Opoziv predsednice Brazila deo tihe ofanzive SAD?

Brazilska opozicija pokušava da dobije ostavku predsednice već nekoliko meseci. Ranije su poslanici zatražili od kongresa da se Rusefova odstrani sa dužnosti i da se pokrene istraga o njenom učešću u manipulisanju vladinim računima radi prikrivanja rastućeg deficita i o korišćenju državnih sredstava za finansiranje predizborne kampanje 2014. godine.

Da bi opoziv bio konačan, senat treba da održi posebnu sednicu kojom će predsedavati sudija Vrhovnog suda i da dobije najmanje 54 glasa.

Ukoliko predlog opoziva dobije prostu većinu, Rusefova će u očekivanju suđenja biti suspendovana sa mesta predsednika, a zameniće je potpredsednik Mišel Temer.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala