Naftni guru: Kraj ere OPEK-a i rast cena nafte

© AP PhotoDanijel Jergin
Danijel Jergin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dobitnik Pulicerove nagrade za knjigu o istoriji naftne industrije Danijel Jergin sumnja da zemlje OPEK-a mogu da se dogovore o zamrzavanju proizvodnje nafte i očekuje oporavak cena nafte u drugoj polovini ove godine ili u narednoj.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) izgubila je ekonomsku moć zbog nemogućnosti da prevaziđe unutrašnje podele i zaustavi krizu na tržištu nafte, rekao je Jergin u intervjuu za „Fajnenšel tajms“.

Porizvodnja nafte - Sputnik Srbija
Forbs: Za 40 godina nafta će biti besplatna

„Era OPEK-a kao globalne ekonomske sile je privedena kraju. Podele u toj organizaciji su očigledne“, rekao je Jergin, čovek sa reputacijom „naftnog gurua“.

Prema rečima tog stručnjaka, kriza na tržištu nafte je pokazala nesposobnost OPEK-a da deluje jedinstveno.

Jergin sumnja da će članovi kartela moći da se dogovore o „zamrzavanju“ proizvodnje nafte, dok Iran ne donese odluku o količini nafte koju će izvoziti.

Tokom ovog meseca će se sastati ministri energetike Katara, Rusije, Saudijske Arabije i Venecuele kako bi razgovarali o zamrzavanju proizvodnje nafte na nivou januara ove godine. Ranije je zamenik prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhamed bin Salman el Saud rekao da će njegova zemlja podržati dogovor samo ukoliko Iran pristane da zamrzne proizvodnju.

Nafta - Sputnik Srbija
U Indiji nafta jeftinija od vode

Teheran je, međutim, ranije najavio da planira da poveća proizvodnju posle ukidanja međunarodnih sankcija.

Cena nafte sa 115 dolara po barelu u leto 2014. godine pala je na sadašnjih 40 dolara po barelu, i toliki pad cena može se porediti samo sa kolapsom cena sredinom 1980-ih godina, istakao je Jergin.

On očekuje da će cena nafte početi da raste pošto dotakne dno.

„Mnoga skladišta su puna, ali sada nismo na dnu pošto se nafta ne skladišti. U drugoj polovini ove godine, ili u narednoj, videćete kako će tržište postati uravnoteženije“, ocenio je Jergin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala