Turska želi da osvoji svemir

© pixabay/geraltSvemir, gravitacioni talasi
Svemir, gravitacioni talasi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Turske Ahmet Davutoglu saopštio je da će u naredna tri meseca biti zvanično objavljeno osnivanje državne svemirske agencije.

Kako navodi sajt Difens njuz, ovaj nacrt osnivanja državne svemirske stanice već je pripremljen i biće predat na usvajanje Vladi, a zatim dat na razmatranje u parlament.

Nova agencija će se nalaziti u jednom od predgrađa Ankare. Ona će da objedini sve resore koji se bave ovom temom: Generalštab oružanih snaga, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo nauke i tehnologije.

Turski ministar saobraćaja i komunikacija Binali Jildrim rekao je da su u procesu rada na normativnoj bazi agencije bili su proučeni zakoni SAD, Japana, Francuske i Nemačke. U isto vreme, on je naveo da pripremljeni dokumenti uzimaju u obzir specifičnost Turske.

Agencija će se baviti razvojem satelitskih tehnologija, lansiranjem satelita, istraživanjem svemira i raditi u okviru projekta Međunarodne svemirske stanice. Za to će biti potreban kosmodrom koji će se u području grada Datča na sredozemnoj obali ili na teritoriji Kiparske Republike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala