NDH — monstrum država i najveća grobnica Srba

© Tanjug / Tanja ValičObeležavanja i sećanja na nevine žrtve ustaškog pogroma u nacističkoj tvorevini NDH
Obeležavanja i sećanja na nevine žrtve ustaškog pogroma u nacističkoj tvorevini NDH - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pre tačno 75 godina stvorena je monstrum država, država zločina, koja je prevazišla sve nacističke snove o istrebljenju drugih rasa — rođena je NDH, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na ceremoniji obeležavanja i sećanja na nevine žrtve ustaškog pogroma u Jugoslovenskoj kinoteci.

U Jugoslovenskoj kinoteci održava se centralna ceremonija obeležavanja i sećanja na nevine žrtve ustaškog pogroma u nacističkoj tvorevini NDH koja je stvorena 10. aprila 1941. godine. 

Pobeda života nad smrću - Cvijeta Babić ekipi filma pokazuje fotografiju svoje porodice - Sputnik Srbija
#SputnjikIntervju: Zaveštanje — glas onih koji su preživeli pakao logora NDH (audio, foto)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se prisutnima u Kinoteci, rekao je da je pre tačno 75 godina stvorena NDH — „monstrum država, država zločina, koja je prevazišla sve nacističke snove o istrebljenju drugih rasa“.

„Nezavisna Država Hrvatska, formirana 10. aprila, najveća je grobnica Srba i masovna grobnica za Jevreje i Rome“, rekao je Vučić.

„Srbi nisu ljudi, oni su Srbi, oni su gori od svega — to je bila i ostala jedina nacistička ideologija NDH“, rekao je premijer Srbije.

Podsetio je da je NDH osnivala i logore za decu.

„Osnivali su logore za decu. To je mesto u kojem se i danas čuje tišina, tišina glasnija od svake buke“, rekao je premijer.

Vučić je rekao da su ustaše ubije i klale sa sladostrašću.

„Ubijali su i klali jer je to bila zvanična politika“, istakao je on.

Navijači Hrvatske - Sputnik Srbija
Hrvati ponosni i na het-trikove iz NDH

„Kada je 10. aprila proglašena NDH tamo je živelo više od milion Srba, a danas je taj broj za 80 odsto manji. To je desetkovanje čitavog naroda za samo 75 godina“, poručio je premijer.

Vučić je istakao da je neophodno govoriti o politici NDH, koja je bila istrebljenje čitavog jednog naroda.

„To moramo da sačuvamo od zaborava i ne smemo da pristanemo na bilo kakvu reviziju i da se igramo brojevima“, rekao je Vučić.

Dodik: Jasenovac je najveće stradanje Srba u istoriji

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Jasenovac najveće stradanje Srba u istoriji i da je vredno da se snimi film o tom logoru, kako bi buduće generacije na razumljiv način shvatile šta se tamo dešavalo.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Prevladala mržnja prema svemu što je srpsko

Na obeležavanju sećanja na nevine žrtve ustaškog pogroma u nacističkoj tvorevini Nezavisnoj državi Hrvatskoj u Jugoslovenskoj kinoteci, Dodik je rekao da je njegova porodica stradala u Jasenovačkom logoru i da su Srbi bili jedini narod koji je bio spreman da se bori protiv fašizma.

Predsednik RS podsetio je na velika srpska stradanja u Prvom svetskom ratu, kao i na ogromna stradanja srpskog naroda i u Drugom svetskom ratu i rekao da su Srbi bili veliki stradalnici u Jasenovcu, Jadovnu i Sajmištu i da su položili velike žrtve.

On je dodao da u pograničnim opštinama pored Jasenovca, 25 godina kasnije, nije bilo vojnika, niti se rodilo dete, jer su ustaše formirale dečje logore.

Rekao je da Srbi treba da oproste, ali ne da zaborave, kao i da danas na prostoru Bosne postoji država u kojoj ništa ne funkcioniše.

„Republika Srpska je priča o slobodi, srpski narod će živeti sa drugima, ali braniće svoj identitet, ne ugrožavajući druge“, rekao je Dodik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala