Naučnici na tragu pronalaska savršenog testa za seksualne prestupnike

© AP Photo / Fernando VergaraPoligrafsko testiranje
Poligrafsko testiranje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici iz Južne Koreje veruju da su razvili savršeni test za otkrivanje seksualnih prestupnika, a vlasti te zemlje su zainteresovane da ga uključe u sprovođenje zakona.

Južnokorejski naučnici su po svoj prilici pronašli način da identifikuju silovatelje i pedofile putem jednostavnog testa koji registruje posebne pokrete oka kod takvih osoba, piše tamošnji list „Herald“.

Grupa psihologa sa Univerziteta Čung odlučila je da sprovede eksperiment na pravim seksualnim prestupnicima, koji su na rehabilitaciji u jednoj od južnokorejskih klinika, i uporede njegove rezultate sa rezultatima istog testa koji su sproveli na studentima na svom univerzitetu.

Devojke plavuše - Sputnik Srbija
Dokazano: Plavuše nisu glupe

Ispitanicima su pokazane fotografije odraslih muškaraca i žena i adolescenata oba pola, a potom su analizirani pokreti njihovih očiju.

Rezultati su jasno pokazali da su kod slika odraslih ljudi, seksualni prestupnici i studenti potrošili gotovo isto vreme na posmatranje fotografija, dok su na fotografiji male devojčice silovatelji zadržali pogled na slici dva puta duže.

Štaviše, kada su tokom pokazivanja slika izgovarane „seksualno uzbuđujuće“ fraze, istraživači su primetili značajnu razliku između prestupnika i studenata u pokretima očiju kod svih slika, što omogućava da se otkriju oni koji su skloni seksualnom zlostavljanju dece i odraslih.

Naučnici su istakli da je broj ispitanika koji su bili podvrgnuti testu i dalje mali za neke ozbiljne zaključke, ali da će nastaviti istraživanje.

Vlasti Južne Koreje se nadaju da će upotreba tog testa, ako se njegova efikasnost potvrdi, pomoći u identifikovanju potencijalnih prestupnika, koji su u stvarnom životu prilično smireni i ostavljaju utisak bezazlenih ljudi. Uprkos padu ukupnog broja zločina prethodnih godina, broj seksualnih prestupa u Južnoj Koreji rapidno raste.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala