Alijev: Rusija zaslužna za prekid vatre u Karabahu

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana Iljham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Iljham Alijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je dogovor o prekidu vatre na liniji razdvajanja u Nagornom-Karabahu postignut zahvaljujući naporima Rusije.

On je u razgovoru sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom istakao da je Baku spreman da nastavi pregovore kako bi se pronašlo rešenje za problem u tom delu zemlje.

Jermenski vojnik samoodbrane Nagorno-Karabaha stoji ispred topa u gradu Madagis gde su eskalirali sukobi sa Azerbejdžancima. - Sputnik Srbija
Zašto su Jermeni superiorniji kad je Baku naoružan do zuba (foto)

„Rusija je u tom slučaju ponovo pokazala inicijativu i posredovala prilikom postizanja dogovora o prekidu vatre. Međutim, iako se režim prekida vatre poštovao, jermenska strana ga je večeras narušila. Mi smo spremni za nastavak pregovora. Razgovarao sam i sa predstavnicima Minske grupe OEBS-a i rekao da je Baku posvećen mirnom rešavanju problema“, rekao je on.

Alijev je takođe istakao da situacija u Nagorno-Karabhu izaziva veliku bojazan, budući da je u proteklih nekoliko dana došlo do eskalacije konflikta koji je rezultirao ljudskim žrtvama.

Istovremeno, Lavrov je rekao da je neophodno aktivnije baviti se pronalaskom rešenja za Karabah koristeći već postojeće mehanizme.

„Rusija u potpunosti podržava rad Minske grupe OEBS-a, koja namerava da doputuje u region kako bi posmatrala novonastalu situaciju, a pored toga Rusija nudi svu pomoć koju može da pruži kako bi se dogovor o prekidu vatre ne bi ubuduće narušavao“, dodao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala