Čurkin: UN odbacile predlog Rusije o uključivanju Kurda u pregovore

© AP Photo / Julie JacobsonVitalij Čurkin - stalni predstavnik predstavnik Rusije u UN
Vitalij Čurkin - stalni predstavnik predstavnik Rusije u UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapadne zemlje članice Saveta bezbednosti UN stavile su veto na predlog Rusije da Kurdi budu uključeni u sirijske pregovore u Ženevi, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.
Kurdi nose zastave tokom protesta na sirijsko-turskoj granici - Sputnik Srbija
Opozicioni pregovarački komitet: Kurdi imaju pravo na identitet

Čurkin je izrazio zabrinutost jer sirijski Kurdi nisu pozvani na pregovore u Ženevi. Po njegovom mišljenju, to je u suprotnosti sa svim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Bili smo začuđeni kada su predlog blokirale neke zapadne zemlje. Svoj destruktivni doprinos dala je i ukrajinska delegacija, navodi se u komentarima stalnog predstavnika Rusije.

„Kako često vole da ponavljaju naši zapadni partneri, rezolucije Saveta bezbednosti treba u potpunosti da se poštuju. To su lepe reči i trebalo bi da se sprovode u svim situacijama“, naveo je on.

On je primetio da je na pregovorima veoma važno kompletno predstavništvo sirijskog društva, jer će se na narednim konsultacijama raspravljati o pitanjima koja se odnose na uređenje državnog političkog sistema Sirije.

Međusirijski pregovori obnovljeni su u Ženevi 14 marta. Konsultacije su trajale dve nedelje i prošle bez učešća Kurda. Direktnih pregovora između delegacija sirijske vlade i opozicije nije bilo.  Kako su potvrdili u UON, sledeća runda pregovora počeće 11. Aprila. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala