Pjongjang: Opsada Severne Koreje poput opsade Lenjingrada

© REUTERS / KCNALider Severne Koreje Kim Džong Un
Lider Severne Koreje Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najviši vojni organ Severne Koreje optužio je „neprijateljske snage“ sa SAD na čelu za opsadu te zemlje i uporedio je sa opsadama Lenjingrada u Drugom svetskom ratu i Kube tokom raketne krize u Hladnom ratu.
Severna Koreja - Sputnik Srbija
Pjongjang: Prekinite sa vežbama, pa ćemo i mi sa nuklearnim probama

U saopštenju, koji je prenela severnokorejska državna novinska agencija KCNA, portparol Nacionalne komisije za odbranu (NDC) ocenio je da su poslednje sankcije, koje su Ujedinjene nacije uvele Pjongjangu zbog programa nuklearnog naoružanja, „anahrone i samoubilačke“, kao i da bi mogle da izazovu nuklearni udar na tlu SAD.

Dodao je da su sankcije delo „SAD i ostalih neprijateljskih snaga“, koje su imale nameru da napadnu Severnu Koreju „u krdu, s namerom da je progutaju“, preneo je AFP.

„Blokada Lenjingrada, koja je izazvala teror u srcima ljudi, i Karipska kriza u eri Hladnog rata teško da mogu da se porede sa situacijom“, navodi se u saopštenju.

Umesto slamanja Severne Koreje, takav tretman će samo pojačati njenu odlučnost, dodaje se u saopštenju, u kojem se ističe da je Vašington „proizvodio krizu“, koja bi mogla da dovede da Sever „počini osvetnički nuklearni udar na američko kopno svakog momenta“.

Severna Koreja već nedeljama preti nuklearnim napadima na SAD i Južnu Koreju, nakon što su dve zemlje pokrenule zajedničke vojne vežbe velikih razmera, koje Pjongjang smatra provokativnim probama za invaziju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala