Vučić Albancima: Možda vam se snovi i ostvare, ali ne bih se kladio na to (foto)

© Tanjug / Tanja ValičAleksandar Vučić na predizborno konvenciji SNS u Zvečanu
Aleksandar Vučić na predizborno konvenciji SNS u Zvečanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić, tokom posete Kosovu i Metohiji poručio je prištinskim vlastima da se ne nadaju priznanju samoproglašene nezavisnosti i pozvao ih da sprovedu sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Vučić je na komentar prištinskih novinara da bi posle predstojećih izbora na premijersku funkciju mogao da dođe neki političar opozicije, koji bi priznao Kosovo, odgovorio da mogu tome da se nadaju i dodao: „Možda vam se ti snovi i ostvare. Nemam ništa protiv, nadajte se, možda vam se to i desi, ali ne bih se mnogo kladio“.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić obišao hidrosistem Gazivode

Na upadicu novinara da će inauguracija kosovskog predsednika biti u petak i da bi Vučić mogao da dođe u zvaničnu posetu Prištini, premijer Srbije je odgovorio da neće biti ništa od toga, „niti će toga dugo biti“.

Premijer je ponovio da je važno da bude ispunjen Briselski sporazum, u kome se 6 od 15 tačaka tiče Zajednice srpskih opština.

„Želim da verujem da će Priština da ispuni svoj deo obaveza. Mi držimo i do svoje reči, a kamoli do potpisa“, rekao je Vučić i izrazio uverenje da će i međunarodna zajednica gledati da poštuje sebe, jer su oni su bili ti koji su posredovali u razgovorima Beograda i Prištine i prisustvovali kada su u avgustu potpisana poslednja četiri sporazuma.

© Sputnik / Brankica RistićGrađani koji nisu uspeli da uđu na predizbornu konvenciju SNS-a u Zubinom Potoku.
Građani koji nisu uspeli da uđu na predizbornu konvenciju SNS-a u Zubinom Potoku. - Sputnik Srbija
1/4
Građani koji nisu uspeli da uđu na predizbornu konvenciju SNS-a u Zubinom Potoku.
© Sputnik / Brankica RistićRazlupan prozor na sportskoj hali u Zubinom Potoku posle eksplozije bombe koju su sinoć bacili nepoznati počinioci.
Razlupan prozor na sportskoj hali u Zubinom Potoku posle eksplozije bombe koju su sinoć bacili nepoznati počinioci. - Sputnik Srbija
2/4
Razlupan prozor na sportskoj hali u Zubinom Potoku posle eksplozije bombe koju su sinoć bacili nepoznati počinioci.
© Sputnik / Brankica RistićPremijer Srbije Aleksandar Vučić u poseti manastiru Banjska u poseti episkopa raško-prizrenskog vladike Teodosija.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić u poseti manastiru Banjska u poseti episkopa raško-prizrenskog vladike Teodosija. - Sputnik Srbija
3/4
Premijer Srbije Aleksandar Vučić u poseti manastiru Banjska u poseti episkopa raško-prizrenskog vladike Teodosija.
© Sputnik / Brankica RistićPremijer Srbije Aleksandar Vučić u poseti manastiru Banjska.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić u poseti manastiru Banjska. - Sputnik Srbija
4/4
Premijer Srbije Aleksandar Vučić u poseti manastiru Banjska.
1/4
Građani koji nisu uspeli da uđu na predizbornu konvenciju SNS-a u Zubinom Potoku.
2/4
Razlupan prozor na sportskoj hali u Zubinom Potoku posle eksplozije bombe koju su sinoć bacili nepoznati počinioci.
3/4
Premijer Srbije Aleksandar Vučić u poseti manastiru Banjska u poseti episkopa raško-prizrenskog vladike Teodosija.
4/4
Premijer Srbije Aleksandar Vučić u poseti manastiru Banjska.

„Ne znam šta je moguća a šta nemoguća misija, ali pitam se što su učestvovali u razgovorima i što smo onda gubili vreme. Mi želimo da verujemo da će Priština ispuniti obaveze, a ako neće — neka to kaže“, rekao je srpski premijer.

Tokom obilaska jezera Gazivode ponovio je i da Srbija neće odustati od ovog važnog resursa.

Srbija je, podsetio je Vučić, nudila različite vrste dogovora koji ne bi značili „puno uzimanje ili otimanje Gazivoda iz srpskih ruku“, ali je dodao da, nažalost, prištinska strana dosad nije želela da prihvati takve sporazume.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Bombe Vučića ne plaše

„Ne možemo da odustanemo od tako važnog resursa kao što su Gazivode. Ne možete nešto što je gradila država Srbija i narod odavde čuvao i na tome radio jednim potpisom da dogovorite, ili zato što je neko smislio da to pripada njemu a da za to nema nikakvog pravnog osnova“, rekao je Vučić

On je ukazao da je svojevremeno u Briselu govorio „pričajte šta hoćete, ali Gazivode ne damo“, i da se ta pozicija nije promenila.

Vučić je pre Gazivoda obišao Manastir Banjsku, gde su ga dočekali episkop raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira Danilo. On je zahvalio raško-prizrenskoj eparhiji, sveštenstvu Manastira Banjske i Opštini Zvečan što su počeli da preuređuju jednu od najlepših pravoslavnih crkava, koju je kralj Stefan Milutin odredio za svoje grobno mesto.

U Kosovskoj Mitrovici premijer je otvorio novo odeljenje onkologije koje je finansirala Vlada Srbije, a čija je vrednost više od 12 miliona dinara. Vučić je na Odeljenju hirurgije prisustvovao puštanju u rad skenera u vrednosti od 45,7 miliona dinara, koji je, takođe, donacija Vlade Srbije, odnosno Ministarstva zdravlja, a obišao je Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici koji je danas prerastao u Kliničko-bolnički centar.

Premijer je i tom prilikom ponovio da se Srbija nikada neće odreći Srba na Kosovu i Metohiji.

Policija u Prištini - Sputnik Srbija
Kosovo: Rafalna paljba i bomba na halu u koju je trebalo da dođe Vučić

„Naša situacija nije nimalo laka ni jednostavna, ali onoliko koliko budemo snažni u Evropi i svetu, onoliko koliko budemo ekonomski snažni, utoliko ćemo moći jasnije, čvršće, istrajnije i snažnije da štitimo interese našeg naroda na KiM“, istakao je Vučić.

Neka je bogom prosto Srbima koji su bacili bombu

Vučić je potvrdio da su bombu na sportsku halu u Zubinom Potoku noćas bacili Srbi i poručio im da će se boriti i za njih i za njihove porodice, te da im želi da budu srećniji i zadovoljniji nego danas.

„Moj odgovor tim našim Srbima koji su na takav način želeli da me dočekaju je — neka vam je bogom prosto, boriću se i za vas i vaše porodice da živite na svojim ognjištima i da budete srećniji i zadovoljniji nego danas“, rekao je Vučić na predizbornoj konvenciji SNS-a u Zubinom Potoku.

Vučić je rekao da više ni reč neće reči o tome.

Rusija pomogla, ali je Srbija bila jaka da to zatraži

Rusija je pomogla Srbiji, ali je Srbija bila dovoljno jaka da tu pomoć zatraži, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Važno da Srbija i Rusija imaju čiste odnose i račune (audio)

Obrativši se predsedniku SNP-a Nenadu Popoviću, koji je pre njega govorio na konvenciji SNS-a u Zubinom Potoku, Vučić je rekao:

„Da, Nenade, u pravu si, Rusija je spasila Srbiju u UN i u Unesku, ali je Srbija bila dovoljno jaka da sme to da zatraži. Neki su do pre nekoliko godina bežali glavom bez obzira, ne smejući ni da traže“.

Zato je sadašnja Srbija, jaka i smela, dodao je, ostvarila to da Srbi ne dobiju epitet genocidnog naroda u UN, budući da nije prošla Rezolucija o Srebrenici.

Srbija je sačuvala dostojanstvo i u Unesku, jer je pridobila veliki broj zemalja koje se nisu plašile da kažu „ne“ onima koji su vodili brutalnu propagandu protiv Srbije, rekao je Vučić.

On je podsetio i da je problem koji je nastao nakon što je Hrvatska jednostrano uvela ekonomske sankcije Srbiji rešen u roku od pet dana tako što je ta zemlja morala da povuče sve svoje odluke koje su išle na štetu naše zemlje.

„To smo uspeli jer smo bili odlučni, hrabri i zato što smo bili jedinstveni, zajedno, ujedinjeni“, poručio je Vučić.

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović je ocenio da Srbija samo sa Rusijom pobeđuje.

On je podsetio da su prošlog leta „velika Rusija i Vladimir Putin sprečili u UN Rezoluciju o Srebrenici, kao i da lažna država Kosovo postane članica Uneska“.

„Rusija je uvek čuvala i čuvaće Kosovo i Metohiju, i zato moramo da čuvamo naše prijateljstvo sa bratskom Rusijom“, rekao je lider SNP-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala