Tramp za kažnjavanje žena zbog abortusa

© AFP 2023 / Alex BrandonDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Žene treba da budu kažnjene „na neki način“ zbog abortusa, rekao je Tramp televiziji MSNBC, ne navodeći konkretno kakva bi to kazna trebalo da bude. „Mora biti neke vrste kazne“, dodao je on.

Pretendent za nominaciju Republikanske stranke na izborima za predsednika SAD Donald Tramp izjavio je da bi žene koje abortiraju trebalo da budu „kažnjene“, što je izazvalo očekivano oštre reakcije njegovih potencijalnih rivala iz Demokratske stranke Hilari Klinton i senatora Bernija Sandersa, ali i republikanskih protivkandidata Teda Kruza i Džona Kejsika, kao i javnosti.

Žene treba da budu kažnjene „na neki način“, rekao je Tramp televiziji MSNBC, ne navodeći konkretno kakva bi to kazna trebalo da bude.

„Mora biti neke vrste kazne“, dodao je on.

Na insistiranje voditelja kakva bi to vrsta kazne trebalo da bude, Tramp je rekao da još nije odlučio o tome. On je dodao da je njegov stav „za život“, odnosno protiv abortusa, uz tri izuzetka, ali nije naveo detalje kakvi su to izuzeci, prenosi AP. 

Suočen sa skandalizovanim reakcijama svojih takmaca i javnosti Tramp je otišao i korak dalje rekavši da treba da budu kažnjeni lekari koji vrše abortus. 

Favorit u trci za nominaciju za kandidata Demokratske stranke na izborima Hilari Klinton rekla je da je Trampova izjava „užasna i ilustrativna“, a njen izborni štab je saopštio da nekom ko toliko prezire prava žena nije mesto u Beloj kući, dok je senator Berni Sanders izjavu nazvao „sramnom“.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Ako pobedi Tramp, ovi ljudi će voditi američku spoljnu politiku

Čak je i Trampov ultrakonzervativni rival Ted Kruz, republikanski senator evangelista iz Teksasa, optužio tajkuna da bi „rekao bilo šta da privuče pažnju“, dok je guverner iz Ohaja Džon Kejsik, treći kandidat u republikanskoj unutarstranačkoj trci za Belu kuću, rekao da „naravno da žene ne treba da budu kažnjene“. I organizacije koje se bore protiv abortusa saopštile su da su protiv kažnjavanja žena. 

Tramp je taj kontroverzan stav izneo u intervjuu sa voditeljem MSNBC–a Krisom Metjusom, koji je američkog milijardera upitao kako misli da zabrani abortus ako ne predvidi neku vrstu kazne. Tramp je pokušao da zaobiđe pitanje rekavši da nije još odlučio kakva bi to kazna trebalo da bude, ali je potvrdio da treba da postoji neki oblik kazne.

Njegov izborni štab je kasnije izdao saopštenje u kojem se ne pominju Trampove izjave o abortusu na televiziji, ali je njegov stav promenjen i ovoga puta je fokusiran na lekare koji vrše abortus.

„Ako abortus postane nelegalan prema američkom zakonu, onda bi lekar ili bilo koja osoba umešana u tu intervenciju bila zakonski odgovorna“, smatra Tramp, kako se navodi u saopštenju.

Izbori u SAD-Tramp - Sputnik Srbija
Hoće li Tramp promeniti Ameriku? (audio)

„U tom slučaju žena i život koji nosi su žrtve. Moj stav se nije promenio, ja sam kao i Ronald Regan, za život, ali uz neke izuzetke“, rekao je Tramp prema tom saopštenju.

Uprkos uspehu koji je dosada imao na republikanskim unutarstranačkim izborima, glavni problem za Trampa je da pridobije ženske birače.

To nije neobično, budući da je tokom kampanje nazivao žene „debelim svinjama“, „aljkavušama“, „odvratnim životinjama“, a nedavno je izazvao gnev medija kada je postavio neprivlačnu fotografiju Kruzove supruge pored fotografije svoje supruge koja je bivši model, podseća AP.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala